Türkiye'de bütçeleme sürecinde parlamentonun denetimi: Seçilmiş bazı ülkelerle karşılaştırmalı bir analiz
Audit of parliament in the budgeting process in Turkey: Acomparative analysis with selected some states
- Tez No: 431325
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Parlamento, Bütçe, Denetim, Parliament, Budget, Supervision
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüz dünyasında yapısal dönüşümleri sağlamak, ekonomik sorunlarla mücadele etmek, kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bütçe içerisinde yer alan politikaların önemi çok büyüktür. Nitekim bütçe politikalarından elde edilen sonuçların verimli olabilmesi için bütçeleme sürecinin iyi anlaşılması, yapılması gereken şeylerin şeffaflık (saydamlık) ve hesap verilebilirlik ilkeleri çerçevesinde yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda düşünüldüğünde, bir ülkenin kendi kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde kullanabilmesi için bütçeleme süreci çok önemlidir. Bütçeleme sürecinde yer alan önemli iki büyük aktör vardır. Bunlar, parlamento ve yürütme organıdır. Bütçenin hazırlanması ve uygulanması aşamalarında yürütme organı etkinken, bütçenin onaylanması ve denetlenmesi aşamalarında ise parlamento etkindir. Bu çalışmada, seçilmiş bazı ülkeler ile ülkemizdeki bütçeleme süreci ve bütçeleme sürecinde yer alan aktörlerden biri olan parlamentonun denetimi, görev ve sorumlulukları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, budgetary policies in developed and developing countries are very important to tackle economic problems, to provide structural transformations and the efficient use of resources. Hence, the budgeting process must be well understood to be effective the results obtained from the budget policies. Furthermore, things to be done must be done within the framework of the principles of transparency and accountability. When considered in this context, a country's budgeting process is very important in order to use effectively and efficiently its resources. There are two important factors in the budgeting process which are the parliament and the executive body. While the executive body in the stages of preparation and implementation of budget is active, the parliament in the stages of approval and supervision of budget is active. In this study, budgeting process of our country and some selected countries are examined. Moreover, the control of parliament, one of the actors in the budgeting process, roles and responsibilities are examined.