Türkiye'de performans esaslı bütçeleme: Sorunlar ve öneriler
Performance - based budgeting in Turkey: Issues and suggestions
  1. Tez No: 504847
  2. Yazar: İPEK ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEYSEL DİNLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe Hakkı, Performans Esaslı Bütçeleme, Budget Right, Performance - Based Budgeting
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
DOĞAN, İpek. Türkiye'de Performans Esaslı Bütçeleme: Sorunlar Ve Öneriler, Yüksek Lisans Tezi, Çorum, 2018. Bütçe, yasama organı tarafından yürütme organına gelirlerin alınmasına izin, giderlerin yapılmasına yetki verilen ekonomik bir plan, siyasi bir belgedir. Bütçe hakkının yer aldığı ilk belge Magna Carta'dır. İngiltere'de ortaya çıkan bu belgeden diğer ülkeler ve Türkiye de etkilenmiş, Tanzimat Döneminde modern anlamda bütçeler klasik bütçe sistemine uygun yapılmaya başlanmıştır. Türkiye'de mali anayasa kabul edilen 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu gelişen ve değişen kamu mali yönetimine uyum sağlayamadığından 2003 yılında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kabul edilmiş ve uygulanmaya başlamıştır. Türkiye'de mali anlamda reform niteliği taşıyan 5018 sayılı Kanunla bütçenin hazırlanma, uygulanma ve denetlenme süreci tümüyle değişmiş ve performans esaslı bütçe sistemine geçilmiştir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de uygulanmakta olan performans esaslı bütçe sistemini anlamak, hazırlama, uygulama, onaylama ve denetleme sürecinde karşı karşıya kaldığı sorunları değerlendirmek ve çözüm önerileri sunmaktır. Bu kapsamda tezde öncelikle bütçe kavramı ve bütçe hakkının tarihsel gelişimi İngiltere, Fransa, Almanya, ABD ve Türkiye'de ele alınmıştır. İngiltere, Fransa, Almanya, ABD ve Türkiye'de PEB sistemi incelenerek Türkiye için bazı sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Son olarak Türkiye'de uygulanan PEB sisteminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
DOĞAN, İpek. Performance - Based Budgeting In Turkey: Issues And Suggestions, Master Thesis, Çorum, 2018. The budget is a political document, a political document authorized by the legislature to authorize the receipt of income from the executive body, and to authorize expenditures. Magna Carta is the first document that deals with the budget. It emerged in Britain that also affected other countries and Turkey, the Tanzimat Period budgets in the modern sense began to be made according to the common budget system. Turkey in the fiscal constitution adopted Accounting No. 1050-I could not adapt to the evolving and changing to the General Law on public financial management in 2003 5018 Public Financial Management and Control Law was adopted and began to be implemented. With the Law No. 5018, which has financial quality in our country, the process of preparation, implementation and supervision of the budget has been completely changed and a performance based budget system has been introduced. The purpose of this study was to understand the performance-based budget system is being implemented in Turkey, preparation, implementation, validation and assess the problems faced in the audit process and provide solutions. In this context, the thesis primarily historical development of the concept of the right budget and the budget of Britain, France, Germany, the USA and Turkey were discussed. Britain, France, Germany, the USA and Turkey by examining the PEB system has tried to reach some conclusions for Turkey. Finally, the problems experienced in the PEB system applied in Turkey and solutions were discussed.