Batılı seyyahlara göre II. Mahmud ve Abdülmecid dönemlerinde İstanbul'da gayrimüslimler
Non-muslims in İstanbul in the reigns of Mahmud II and Abdülmecid according to the western travellers
- Tez No: 431326
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ALAADDİN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, Gayrimüslimler, Batılı Seyyahlar, Sosyal ve Kültürel Hayat, İktisadi Durum, Istanbul, Non-Muslims, the Western Travellers, Social and Cultural Life, Economical Status
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Batılı seyyahların en çok görmek ve ziyaret etmek istedikleri şehir İstanbul'dur. Bu şehir, Akdeniz ve Karadeniz arasındaki önemli deniz yollarını ve karayollarını birleştiren bir merkez konumundadır. Ayrıca gayrimüslimler için tarihsel bir öneme sahiptir ve tarih boyunca pek çok Batılı seyyah İstanbul'u ziyaret etmiştir. Bu seyyahlar mektup, hatırat ve günlüklerde İstanbul'a olan hayranlıklarını kaydetmişlerdir. Bu araştırma Batılı seyyahlara göre II. Mahmud ve Abdülmecid dönemlerinde İstanbul'da yaşayan gayrimüslimlerin sosyal, kültürel ve ekonomik faaliyetleri hakkında birçok bilgi içermektedir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm 19. yüzyılın başlarına kadar Osmanlı Devleti'nde yaşayan gayrimüslimlerin genel durumu hakkında bilgileri kapsamaktadır. İkinci bölümde Batılı seyyahlara göre II. Mahmud ve Abdülmecid dönemlerinde İstanbul'da yaşayan gayrimüslimlerin sosyal ve kültürel hayatı değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde Batılı seyyahlara göre II. Mahmud ve Abdülmecid dönemlerinde İstanbul'da yaşayan gayrimüslimlerin iktisadi durumuna değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
Istanbul is the city that the Western travellers want to see and visit the most. This city is a centre linking important seaways and highways between the Mediterranean and Black Sea. It has also a historical significance for Non-Muslims and throughout history many western travellers visited to Istanbul in the reigns of Mahmud II and Abdülmecid. These travellers recorded their admirations for Istanbul in the letters, memories and diaries. This study contains various information about the social, cultural and economical activities of Non-Muslims living in Istanbul in the reigns of Mahmud II and Abdülmecid. This study consists of three parts. The first part examines information about Non-Muslims living in the Ottoman Empire until the early of 19th century. In the second part is evaluated the social and cultural life of Non-Muslims living in Istanbul in the reigns of Mahmud II and Abdülmecid according to the Western travellers. In the third part is focused the economical status of Non-Muslims living in Istanbul in the reigns of Mahmud II and Abdülmecid according to the Western travellers.