Örgütlerde performans yönetiminin önemi, değerlendirme süreci ve bir uygulama örneği
The importance of performance management in organizations, assessment process and an example of application
- Tez No: 431362
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Kamu Yönetimi, İşletme, Banking, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans yönetimi sistemi, insan kaynağı, bankacılık, Performance management system, human resources, banking
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde baskıcı bir rekabetin yaşandığı iş yaşamında insan kaynağı, stratejik önem taşıyan bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Globalleşme ile birlikte sınırlar ortadan kalkmakta; işletmeler sürdürülebilir liderliğin ve başarının peşinde koşarken, çalışanlar ve müşteriler ise kendi beklentilerinin en üst düzeyde karşılanmasını talep etmektedirler. Şirketler, performanslarını sürdürülebilir hale getirmek ve hedeflerine ulaşabilmek için öncelikle çalışanlarına odaklanmaktadırlar. Performans Yönetim Sistemi bu bağlamda, performans değerlendirmeleri ile; bireylerin başarı düzeylerini, eksikliklerini, yeterliliklerini ele almakta ve elde edilen değerlendirme sonuçları hem yöneticilere, hem de çalışanlara başarı düzeyini gözlemleyip arttırabilme yolunda yol gösterici olmaktadır. İnsan Kaynakları Yönetimi açısından, bankacılık, performans yönetimi sistemini aktif bir şekilde kullanarak çalışanlarının bilgi ve becerilerinin değerlendirme süreci ile geliştirildiği ve kurum hedeflerine yöneldiği bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda, Performans Yönetim Sistemi sürecinin sistemsel işleyişi ve gelişimi anlatılmış ve uygulama bölümünde ise örnek bir bankada performans yönetimi sisteminin uygulanmasının kurum hedeflerine ulaşma yolundaki yeri ve bu bağlamda çalışan performansı değerlendirme sonuçlarının yönetici kararlarına etkileri, kurumun ücret politikaları, eğitim planlama faliyetleri ve kariyer yönetimi (tayin, terfi, işten ayırma) ile ilişkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Human resources constitute a strategically important factor in modern business life where heavy competitiveness is dominant. Along with the elimination of borders through globalization, businesses pursue sustainable leadership and success while employees and customers demand for their expectations to be met at the highest level. Companies focus on their employees first to render their performance sustainable and reach their goals. In this context, Performance Management Systems take into consideration achievement levels, shortcomings and competences of individuals through performance evaluations and the results acquired from these provide guidance for executives and employees to observe their degree of success and work towards enhancing it. In Human Resources Management, banking emerges as a sector in which knowledge and skills of employees are developed via evaluations and directed towards achieving goals of establishments through active usage of performance management systems. This study describes the systemic operation and development of Performance Management Systems and the implementation part analyzes the role of these systems in achieving institutional objectives, effects of performance evaluation results on executive decisions and the relationships between such results and compensation policies, training plans and career management (appointments, promotions, layoffs) in a model bank.