Eleştirmen yönüyle Doğan Hızlan
Criticism methods of Doğan Hızlan
- Tez No: 431364
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Doğan Hızlan, Eleştiri, Öznel Eleştiri, Nesnel Eleştiri, Yeni Eleştiri, Doğan Hızlan, Critique, Subjective Criticism, Objective Criticism, New Criticism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Doğan Hızlan, Türk edebiyatına eleştiri ve deneme yazılarıyla katkıda bulunmuş yazarlarımızdandır. Bu tez çalışmasında Hızlan'ın eleştiri yazıları ve eleştirmenliği üzerinde durularak onun eleştiriye bakışını anlamak ve aktarmak amacıyla alanın bu konudaki eksikliği giderilmeye çalışılmıştır. Öznel/izlenimci eleştiri, nesnel/bilimsel eleştiri ve yeni eleştiri anlayışlarından beslenerek kendine özgü bir eleştiri anlayışı oluşturmuş olan Doğan Hızlan'ın bu akımları nasıl yorumladığı incelenmiştir. Onun eleştiri yazılarından yola çıkılarak eleştiri ölçütleri ve eleştiri ilkeleri belirlenmeye çalışılmıştır ve Türk edebiyatındaki eleştiri akımları içinde hangi noktada değerlendirilebileceği saptanmak istenmiştir. Eleştiri dışındaki türlere dair görüşlerine ve onları nasıl değerlendirdiğine yer verilerek eleştirel ölçütleri temellendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Doğan Hızlan is one of the Turkish authors who contributed Turkish literature with his critiques and essays. In this thesis we tried to understand and narrate his view of critique by examining his critique texts and critic-self, in order to fill the deficient part of the literary domain. By being nourished from fields of Subjective/Impressionist Criticism, Objective/Scientific Criticism and New Criticism, Doğan Hızlan created his own type of critcism and we tried to explain the Hızlan's way of construing those criticism types. We tried to determine his criticism standards and principle by looking his critique texts and to pinpoint his location on trends of criticism of Turkish literature. Also we tried to tie his criticism standards on their fundemental parts by his view and evaluation other literary types except crtitique.