Batı Trakya'da yayımlanan çocuk dergileri üzerine bir araştırma
Resarch on children's magazine of Western Trache
  1. Tez No: 431365
  2. Yazar: CHOUSEIN MECHMET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Trakya, Çocuk Dergisi, Çocuk Edebiyatı, İnceleme, Western Thrace, Children Magazine, Children's Literature, Examination
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 389
Özet
Cumhuriyet sonrası Batı Trakya'da yayımlanan dönemin çocuk dergilerini, farklı gazete ve dergi başlığı altında bulunan çocuk ilavelerini bu çalışmamızda tanıtarak incelemeye çalıştık. Batı Trakya'da 1928 sonrası Latin harfleriyle çıkan birçok yayın faaliyeti yanında, çocuk edebiyatına dair eserlerin ilk nüvelerini teşkil eden çocuk dergilerinde bunun en güzel örnekleri verilmiştir. Biz de bu çalışmayla Batı Trakya'da çıkan çocuk dergilerini kapsamlı bir şekilde araştırmamıza dahil ettik. Bu çalışma“Ön Söz”,“Giriş”,“Sonuç”ve“Kaynakça”dışında iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmı akabinde Batı Trakya'nın tarihsel ve coğrafi yapısıyla, siyasal ve kültürel yapısı hakkında bilgi verdik. Yine Batı Trakya'da geçmişte nihayet bulan ve günümüzde varlığını sürdüren basın faaliyetleri hakkında genel bir çerçeve çizmiş olduk. I. Bölüm'de hem dergilerin tanıtımlarını, güttükleri amaçları, içerik açısından bir incelemesini yapmaya çalıştık, hem de bu dergiler üzerinde çalışma yapmak isteyecek olanlara kolaylık sağlayabilecek bir dizin hazırladık. Biçim bakımından yaptığımız incelemede dergilerin biçim özelliklerini, amacı, yazar kadrosu hakkında bilgi verdik. İçerik incelemesinde ise edebiyat türlerine göre sınıflandırarak incelemeye çalıştık. Bu bölümde yer alan Dizin kısmında da Kronolojik, Yazar Adına Göre (Alfabetik) ve Tematik olarak bir sınıflandırma yaptık. Ayrıca dergilere ait belge niteliğinde olan fotoğrafları Dergilere Ait Belge ve Fotoğraflar başlığı altında bu bölümün sonuna ekledik.
Özet (Çeviri)
In this work, I tried to present the journals for children, the sections for children in different newspapers or journals published in Western Thrace region of Greece in Turkish language, after the foundation of the Republic of Turkey. After the Latin alphabet revolution in Turkey in 1928, there were a lot of works published in Western Thrace, including journals for children. At these journals for children, it is possible to see the first examples of children literature in Western Thrace. In this dissertation, I investigated the journals for children published in Western Thrace, adding to my research. Other than the sections of“Preface”,“Introduction”,“Conclusion”and“Bibliography”, this dissertation consists of two main parts. After the introduction part, I gave information about the history, geography, culture and political organisation of Western Thrace. Also, I drew a general picture of different periodically published journals or newspapers, which some of them ceased to exist and others are still continuing to be published. At the first part, I tried to present the journals, explore the goals of them, analyze the content and provide an index to help the future researchers. Regarding my research about the form of journals, I investigated the form, goals, and authors of the journals. On the other hand, in my investigation about the content, I tried to classify them according to the type of literature. At the index section of this part, I classified the literature according to Chronological order, author names (alphabetically) and thematically. I added another section in this part consisting of the photographs of the journals as evidence and named it“Photographs and Documents of the Journals”.