Rönesans ve Barok dönemlerde Avrupa resminde son akşam yemeği 'The Last Supper' teması
'The Last Supper' theme in Europe's art at Renaissance and Baroque periods
  1. Tez No: 431369
  2. Yazar: AŞKIN SULKU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BEKSAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Rönesans, Barok, Son Akşam Yemeği”, Renaissance Baroque, The Last Supper”
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Kültür İnterdisipliner Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Hıristiyanların çoğu için en önemli ibadet, İsa'nın son yemeğinin yeniden canlandırılması ve yapılmasıdır. Tüm kiliselerde ekmek ve şarap, İsa'nın bedeniyle kanını temsil etmektedir.“Son Akşam Yemeği”teması Rönesans ve Barok ressamları tarafından çokça işlenen bir konu olmuştur. Rönesans'ta resimlerde hacimler ve mekân, sisler ve gölgeler güçlü bir dinamizm göstermektedir. Ancak Rönesans'ın sakin ve durgun figürü Barok'ta hareketlenmekte ve sessizlik, gürültüye dönüşmektedir.“Son Akşam Yemeği”teması konu itibarıyla dönem dönem değişik açılardan ele alınarak yorumlandığından tüm sanatçıların ilgi odağı olmuş ve olmayı da sürdürecektir.
Özet (Çeviri)
For most of the Christians, the most important worship is to revival and cook Jesus's last supper. In all churches bread and wine symbolize Jesus's body and blood. The theme of“The Last Supper”had been an important topic which processed by Renaissance and Baroque's artists. At Renaissance paintings volumes and place, fog and shadows shows an important dynamism. But the still and calm figure of Renaissance liven up at Baroque and silence turns into rumble. Because of its theme“The Last Supper”had been interpreted and embraced from different points of views from time to time so it has been the center of interest and it will continue to be the center of interest.