Tarihsel kırılmaların eğitim politikalarına etkisi: Türkiye ve Polonya örnekleri
The influence of historical transition on educational policies: Samples of Turkey and Poland
  1. Tez No: 431368
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCER BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Politikası, Politik Değişim, Tarihsel Kırılma, Türkiye, Polonya, Betimsel Analiz, Educational Policy, Political Change, Historical Transition, Turkey, Poland, Descriptive Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye ve Polonya'da yakın dönemde yaşanan siyasi değişimlerin neden olduğu tarihsel kırılmaların eğitim politikalarına yansımasını eğitsel, yönetsel ve finansal bağlamda öğretmenlerin görüşlerine dayanarak değerlendirmektir. Bu araştırmada, nitel yöntem kullanılmış ve araştırma deseni olarak bütüncül çoklu durum deseni seçilmiştir. Araştırmanın verileri Türkiye ve Polonya'da yaşanan siyasi değişiklerin ardından gerçekleşen tarihsel kırılmalar hakkında görüş bildirebilecek, devlet okullarında çalışan 10'u Türk ve 10'u Leh olmak üzere toplam 20 öğretmenden elde edilmiştir. Çalışmada tarihsel kırılmaların eğitim politikalarına etkileri araştırılıyorken incelenen alt başlıklardan eğitsel bağlamda, öğretmenlerin rolü, örtük program ve sınav sistemi; yönetsel bağlamda, istihdam, özlük hakları ve eğitim örgütlerinde sendikalaşma; finansal bağlamda ise okullara verilen kamu desteği, ücret politikası ve eğitimde özelleştirmeye ilişkin sorular yöneltilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Bu çalışmada, görüşme yapılan öğretmenler, politik değişimlerin öncesinde eğitsel başarının; sonrasında ise eğitsel imkânların daha iyi olduğuna dair görüşlerini bildirmişlerdir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, yapılan tarihsel karşılaştırmalı analizde öğretmenlerin, saygınlıklarını kaybettiklerini, yeni eğitim anlayışı gereği daha dini ve milli unsurlar barındıran örtük programın geçerli olduğunu ve daha fazla ölçme ve değerlendirme yapılmasının eğitimde kalite kaybına yol açtığını düşündüğü görülmektedir. Ayrıca, öğretmenler istihdam politikasında daha seçici davranıldığını ve yeni yönetim politikasının gerekliliklerinin dönüştüğünü, özlük haklarında kayıplar yaşadıklarını ve eğitim sendikalarının giderek pasifleştirildiğini belirtmişlerdir. Siyasi değişim ile gelen yeni ekonomik düzenin eğitime yansımaları konusunda ise öğretmenler okullara verilen kamu desteğinin artmış olsa da bu artışın eğitimde verime ve başarıya dönük olmadığını, satın alma güçlerinin azaldığını ve eğitimde özelleştirmelerin yapılmasında asıl problemin uygulama ve yöntemde olduğunu belirtilmiştir. Araştırmada, tarihsel geçişlerin eğitim politikalarını dönüştürdüğü, geçiş sürecinde uygulanan eğitim politikalarının olumsuz eğitsel sonuçlar verdiği ve buna neden olan eğitim üzerindeki politik etkinin azaltılması gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the influence on education policies of historical transitions, resulting from the recent political changes in Turkey and Poland, in terms of educational, administrative, and financial contexts based on the opinions of teachers. This research has used the qualitative method and utilized multiple case holistic design as the research design. The research data has been obtained from 10 Turkish and 10 Polish teachers, totaling 20 state school teachers who are capable of stating their opinions after the historical transitions occurring in Turkey and Poland. While probing the influence of historical transitions on the educational policies, questions regarding the roles of the teachers, hidden curriculum and examination system were asked in educational context; questions regarding employment, personal rights and unionization in educational organizations were raised in administrative context; and questions regarding public support given to the schools, salary policy and privatization in education were asked in financial context. The data obtained has been subjected to descriptive analysis. In this study, the teachers interviewed have stated that educational success had been better prior to changes, while the educational opportunities were better after the transition. In line with the findings obtained, in the historical comparative analysis, the teachers have been observed to believe that they have lost their prestige, that the hidden curriculum including more religious and national elements applies in accordance with the new educational mindset, and that more testing and evaluation causes loss of quality in education. In addition, the teachers also noted that a more selective approach is utilized in employment policy, that the requirements of the new administrative policy has changed, that they have experienced losses in their personal rights, and that the education unions have been gradually passivized. Regarding the reflections of new economic order caused by the political changes on education, the teachers stated that, despite the increase in the public support given to the schools, this increase is not oriented to educational outcome; purchasing power has decreased and the main problem in terms of privatizations in education lies in application and method. In the study, it has been found out that the historical transitions have affected educational policies and that educational implications during transitions often lead to unsuccessful conclusions. Thus, the political actions leading to these transitions should be lessened.