1970-1980 Türk romanında siyasi yönelimler
The political trends in 1970-1980 Turkish novel
- Tez No: 431376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Roman, Türk romanı, siyasî roman, Novel, Turkish novel, political novel
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
1970-1980 yılları Türk toplum hayatında ve siyasî tarihinde çalkantılı bir dönem olmuş, sonraki yıllara büyük izler bırakmıştır. Bu yıllarda edebiyatımızda ortaya konan romanlarda yazarlar ister istemez siyasî düşüncelerini eserlerine yansıtmışlardır. 1970 yılından 1980 yılına kadar yazılan romanların ele alındığı bu çalışmada siyasî eğilimlerin açıkça görüldüğü eserler temel alınmıştır. Çalışmada 1970-80 yılları arasında yazılan 2128 adet eser taranmış, bunlardan siyasî eğilimlerin en çok görüldüğü eserler seçilmiştir. Türk Edebiyatında yazılan romanların birçoğunda yazarlar romanlarını yaşadıkları hayatın bir parçası gibi görmüş, yaşadıkları tüm gelişmeleri romanda da anlatmaya çalışmıştır. Bu bakımdan yazarların siyasî olayları da es geçmeleri beklenemez.
Özet (Çeviri)
1970's and 80's were a turbulent period of Turkish social life and political history, and left great traces to following years.In novels that laid down in these years, authors inevitably reflected their political views on their works.In this study 2128 works which were written between 1970 and 1980 were scanned and ones in which the political trends were the most visible were chosen. In many of novels that were written in Turkish literature, authoors regard their work as a part of their life and in novel they aimed to tell every evolution they experienced.In this respect its not expected the authors skip political events