Âşık Kemter Yusuf'un hayatı sanatı ve şiirleri
The life, art and poems of Âşık Kemter Yusuf
  1. Tez No: 431375
  2. Yazar: MAHİR CANKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA SOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ȃşık Kemter Yusuf, halk şiirleri, Ȃşık tarzı şiir geleneği, Âşık Kemter Yusuf, folk poetry, poetry tradition of minstrel
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Âşık Kemter Yusuf, âşıklık geleneğinin günümüz şartlarının yönlendirdiği örtülü çırak ilişkisiyle yetişmiştir. Doğaçlama şiir söyleme ve rüya görerek âşık olma özelliğine sahiptir. Gözleri görmeyen ve okuma yazma bilmeyen bir âşıktır. Tezimizin hazırlanma aşamasında vefat etmiştir. Ȃşık Kemter Yusuf'un Hayatı Sanatı ve Şiirleri adlı çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Ayrıca içindekiler, ön söz ve giriş kısımlarıda mevcuttur. İlk bölümde aşığın hayatı, âşıklığı ve âşıklık geleneğindeki konumuna değinilmiştir. İkinci bölümde Ȃlevi inancı ile ilişkisinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde âşığın edebi şahsiyeti üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde âşığın şiirlerinin muhtevası incelenmiştir. Buna ilave olarak şiirlerdeki kavram ve terimlere yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise âşığa ait 155 şiire yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ȃşık Kemter Yusuf grew up with the effect of covert apprentice relationship which directed by the conditions of today's minstrelsy tradition. He has some personal characteristics such as ad-lib poem reading and become a minstrel by dreaming. He is a blind and illiterate minstrel. He passed away during the preparation time of my thesis. The Life, Art and Poems of Ȃşık Kemter Yusuf titled study consists of five chapters. In addition to that, there are also other parts such as contents, preface, and introduction. The first chapter touches on his life, his minstrelsy and his status inside the minstrelsy tradition. The second chapter explains his relationship with the Alawite belief. The third chapter focuses on his literate personality. The fourth chapter examines the contents of his poems. Additionally, this chapter also talks about the concepts and terms which are part of his poems. The fifth(last) chapter provides his personal 155 poems.