Ara yaratıklar kimliksiz biçimler
Creatures in transformations, forms without identity
- Tez No: 431392
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mask, kimlik, dönüşüm, melez, modernizm, postmodernizm, kentli, yabancılaşma, Mask, identity, metamorphosis, hybrid, modernism, postmodernism, citizen, alienation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Maskeler, insanlık tarihinde kimliği gizlemek için veya başka bir kimliğe dönüşmek için kullanılmıştır. Abartılı ifadelere sahip olan masklardaki formlar, insanın bazen hayvan, bazen hayali bir yaratık, bazen de bitki biçimine dönüşmesini sağlar. Bu davranış şekli, modern yaşamda oluşan örgütlü toplumlarda var olan insanların kimliklerinin yeniden ve tekrar dönüşmesini tetikler. Sanayileşme dönemi ile birey, emeğine sonrasında ise kendine bile yabancılaşan süreçlere dahil olur. İnsanın yaşadığı evrene yabancılaşması ve nihayetinde doğaya dönme arzusu, arada kalan bir yaratığı doğurur. Franz Kafka'nın 'Dönüşüm' adlı öyküsünde de değindiği gibi, bu yeni düzen içinde insanların zamanla her şeye yabancılaşarak yaşamlarına devam etme çabasını görürüz. Postmodernizm döneminde ise insanlığın melez varlıkları fark etmesi daha sonra bu algıyı yüceltmesi ve melezliğin kent yaşamındaki etkileri görülür. Bu çalışma, ilk çağlardan beri dönüşen insanın modern toplumda bireyin örgüt içindeki yabancılaşan formunu ve zamanla Postmodernizm döneminde başkalaşıma uğrayarak ara yaratığa dönüşmesini inceler.
Özet (Çeviri)
Masks had been used in order to bottle up the identity or to transform into another identity during the history of humanity. The forms of the mask, which have got exaggerated expressions, ensure human to change into an animal, sometimes to an imaginary creature, sometimes to a plant. The form of this behavior triggers the people's identities to transform again and again in the organized societies, which are occurred at modern times. With the industrial period, the individual have been included into processes, which were alienated to their labour and even their own identity. The alienation of the human to the universe and eventually the will to turn up to nature has given a birth to a creature who got mixed up in an affair. As Franz Kafka mentioned on his book 'Metamorphosis', you see the effort of the people to attend to live their lives by getting alienated to everything by time in this pattern. In the period of Postmodernism, it is seen that the human realizes the crossbreed and after all, human aggrandizes this perception and the effects of being crossbreed on the urban life. This study examines the person who have been transforming since ancient times, the form of alienation in the organization at the modern society and by time to turn into a middle creature by getting differentiated in the term of Postmodernizm.