The economic foundations of Turkish foreign policy during AK Party era
AK Parti dönemi Türk dış politikasının ekonomik temelleri
  1. Tez No: 431400
  2. Yazar: TAMER AĞCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT DENİZ TANSİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: AK Parti, Dış Politika, Yumusak Güç, Ekonomi, Ticaret Devleti, Ak Party, Foreign Policy, Soft Power, Economy, Trading State
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu tez, istatistiklerden ve endeklerden faydanılarak, Türk dış politikasının bir enstürmanı olan dış ekonomik ilişkilerin Türk ekonomisine katkısını incelemektedir. Bu bağlamda ekonomi dış politika ilişkisi irdelenecektir. Çalışmamız, 2001 krizi sonrası iktidara gelen AK partinin 2002-2012 dönemde Türk ekonomisindeki değişimi ve bu dönemdeki dış politikadaki yeni yaklaşımları merkeze almaktadır. Bu çalışmadaki temel bulgular: Birincisi, Türk ekonomisinin 1990'lı yıllardaki perfonması ile 2002-2012 yılları arasındaki performansı farklı paremetlerle kıyaslanmış, göreceli bir iyileşme olduğu görülmüştür. Ikincisi, Bu dönemde Türk dış politikasında yeni yaklaşımlarla küresel ve bölgesel alanda ölçek büyütmüş, bunun sonucu olarak bölgesel ekonomik entegrasyon arayışları istatitisklerden faydalınılarak gösterilmiştir. Üçüncüsü, Türk dış politikasındaki ölçek büyütmeye bağlı olarak; yeni yaklaşımlar çerçevesinde vizeleri kaldırarak, diplomatik elçilikler açılması, serbest ticaret anlaşmaları imzalanması ile Sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasının hızlı bir şekilde küresel ve bölgesel dünyayla işbirliği ve ticaret yapmasını kolaylaştırmıştır. Bu bağlamda. Türk dış politikası 'Trading State' olma yolunda küresel ve bölgesel işbirliğini ve ticaret arayışlarını artırmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the foreign economic relations of Turkey which is an instrument of Turkish foreign policy and the contribution of Turkish foreign policy to Turkish economy by benefiting both from the statistics and indices. In this context, the economy foreign policy relationship will be scrutinized. Our study is focused on the change of Turkish economy during the period of 2002 – 2012 of Ak Party that came into power after the crisis of year 2001 and the new approaches in the foreign policy within this period. In this study the basic findings are: Firstly, the performance of the Turkish economy in the 1990s is compared with its performance between the years 2002 – 2012 with different parameters and it was seen that there was a relative improvement. Second, in this period the scale is enlarged with new approaches in global and regional areas in the Turkish foreign policy and as a result of this the quests of regional economic integration has been shown by benefiting from statistics. Thirdly, depending on the growth of the scale in Turkish Foreign Policy; by removing visas within the frames of new approaches, it has been facilitated the opening of diplomatic embassies, the signing of free trade agreements, the Non-governmental organizations, to be able to cooperate and conducting trade of the business world with the global and regional world rapidly. In this context, Turkish Foreign Policy has increased the global and regional cooperation and its quests for conducting trade in becoming a“Trading State”.