The impact of ownership structure on capital structure of non-financial firms listed on Borsa İstanbul
Borsa İstanbul' da işlem gören finansal olmayan firmalarda sahiplik yapısının sermaye yapısı üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 431401
  2. Yazar: SİMTEN ORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN TANSEL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sahiplik Yapısı, Sermaye Yapısı, Borsa İstanbul, Ownership Structure, Capital Structure, BorsaIstanbul
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmasında işletmelerin sahiplik yapılarının sermaye yapıları üzerindeki etkileri incelenmiştir.Borsa İstanbul' da (BIST) hisse senetleri işlem gören finansal olmayan firmalardan 1995-2014 yılları aralığındaki 20 yıllık panel veri kullanılmıştır. Kurulan model doğrultusunda sahiplik yapısındaki değişikliklerden sermaye yapısının nasıl etkilendiği ölçülmeye çalışılmıştır.Çalışma sonucunda, sahiplik yapısı değişkenleri ile sermaye yapısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Diğer şartlar sabitken şirketin en büyük hissedarının payının artması şirketin borçluluğu üzerinde negatif bir etkide bulunurken şirketin en büyük üç hissedarının toplam payının artması ise şirketin borçluluğu üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir. Şirketin yönetiminde tek kişinin etkin hale gelmesiyle şirketlerin daha az borçlandığı veya sermaye yapısında özkaynak kullanımını arttırdığı görülecektir. Teorik beklentilerle uyumlu şekilde karlılığın artmasının şirketlerin daha az borçlanması veya özkaynaklarının artması anlamına gelmektedir. Şirketlerin büyüklüğünün artması borç-özsermaye etkisini negatif yönde etkileyeceği sonucuna ulaşılmıştır.Özetle, işletmelerin sahiplik yapılarının sermaye yapıları üzerinde etkilerinin olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the impact of companies' ownership structure on their capital structure was investigated. The panel data for 20 years between 1995-2014 obtained from non-financial firms listed on BIST were used. With the model set up in the study, how capital structure is affected was measured with the changes in ownership structure. The study resulted as; there is a meaningful statistical relationship between the ownership structure variables and the capital structure. In ceteris paribus situation, the increase of the major shareholders percentage, affected the company's debtness negatively; on the other hand the increase of the three other shareholders percentage affects positively the company's debtness. When only one person becomes the management of the company, companies get into lesser debt or usage of capital structure resources increases. In accordance with the theoretical expectations the increase of profitability of the company means a decrease indebtness and increase resources. The increase of the size of a company would affect debt to equity effect negatively. In short, the ownership structures of the business have an effect on the capital structures.