Gelişmekte olan ülkelerde sanayileşmenin dinamikleri ve teknolojinin etkinliğinde sanayileşme
The dynamics of industrialization in developing countries and industrialization in the effectiveness of technology
- Tez No: 431420
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ŞATIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sanayileşme, Teknoloji Transferi, Malların Hayat Devreleri Teorisi, Örtüşen Talepler Teorisi, Industrialization, technology transfer, Product Life Cycle Theory, Overlapping Demand Theory
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Gelişmekte olan ülkelerin gelişmesinde endüstrilerin çok önemli etkileri vardır. Sanayinin gelişmesini sağlayan etkenler sanayileşmenin dinamikleridir.“Teknolojinin sanayileşmede çok önemli bir etkisi vardır. Teknoloji, imalat sanayilerinin özelliklerini belirlemektedir. Teknolojik değişme, teknoloji geliştirme veya teknoloji transferiyle sağlanır. Gelişmekte olan ülkeler teknoloji, teknoloji geliştiren emek ve Ar-ge faaliyetlerinin düşüklüğü sebebiyle gelişmiş ülkelerden teknoloji transfer eder. ”Teknoloji transferi“ çoklukla Vernon'un ”Malların Hayat Devreleri" teorisine göre oluşur. Teknoloji transferi gelişmekte olan ülkelere standart ürün döneminde yapılır. Fakat malların hayat devrelerinde teknolojileri de değiştiğinden, teknoloji transferiyle üretilen mallar düşük teknolojili mallardır. Teknoloji transferi ülkelerin dinamiklerine göre yapılmalıdır. Ancak ülkelerin sosyal ve ekonomik dinamiklerine göre oluşabilecek transfer, teknolojiler değiştirilmeden nakledildiği için çoklukla sağlanamaz. Bu sebeple gelişmekte olan ülkeler teknoloji transferi değil, teknoloji geliştirme çalışmalarını artırmalıdır. Böylece üretildiği ülkenin dinamiklerine göre gelişen teknolojilerle en yüksek ekonomik ve sosyal kazançlar sağlanır.
Özet (Çeviri)
The industry, has a very significant impact on growth in developing countries. Factors are leading the development of industry, are the dynamics of industrialization.“Technology”has a very important effect in industrialization. Technology determines the characteristics of the manufacturing industry. Technological change, provided with technology development or technology transfer. Developing countries transfer technologies from developed coutries. Because they haven't got labor who improve technology and research- deveopment. Technology transfer is mostly according to Vernon's Life Cycle Theory. Technology is transferred in standard products term to developing countries. However, in product life cycle terms technologies of goods change. Therefore the goods produced by technology transfer, low- technological goods. Technology must be transferred according to dynamics of countries. However, technology transfer good for social and economic dynamics, can not achiewed, because technologies are transported to countries unchanged. So developing countries should increase developing technology, not technology transfer. Thus the highest economic and social gains will be provided with improving technologies for the country dynamics.