6098 sayılı Türk Borçlar Kanununa göre birlikte kefaletin türleri ve hükümleri
Types and provisions of co-guarantees per Turkish Code of obligations numbered 6098
- Tez No: 431434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Birlikte kefalet, müteselsil, kefil, kefalet türleri, Co-guarantee, joint, guarantee, types of guarantee
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK) ile genel olarak kefalet, özelde ise birlikte kefalet konusunda oldukça önemli yenilik ve değişiklikler yapılmıştır. Kefalet sözleşmeleri, alacaklıya teminat sağlamayı amaçlayan sözleşmelerdir. Birlikte kefalet ise, gerek alacaklıya daha fazla teminat sağlaması, gerekse riskin tüm kefiller arasında paylaşılacak olması ve kendisine düşen payı ödemeyen diğer kefillere rücu imkânı vermesi sebebiyle kefillere de bir tür teminat sağladığından, en çok tercih edilen kefalet türüdür. Kanundaki yenilik ve değişiklikler, tabii olarak kefalet sözleşmelerine ilişkin uygulamayı derinden etkilemiştir. Bununla birlikte eski alışkanlıkların ortadan kalkmasının ve yeni kanuna uygun bir kültürün yerleşmesinin hayli zaman alacağını söylemek mümkündür. Bu çalışmada, doktrindeki görüşlerin yanısıra mümkün olduğu ölçüde Yargıtay kararlarına da yer verilerek teorinin pratiğe ne ölçüde yansıdığının anlaşılmasına gayret edilmiştir. Bu çerçevede, öncelikle kefaletin tanımı yapılarak kefalet hakkında genel bilgiler verilmiş, kefalet sorumluluğunun kapsamı ve kefalet sözleşmesinin geçerlilik koşullarına değinilmiş ve kefalet türleri anahatları ile incelenmiştir. Akabinde, bu çalışmanın asıl konusunu oluşturan TBK'ya göre birlikte kefaletin türleri ve hükümleri, detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Highly important innovations and changes have taken places in terms of guarantee in general and co-guarantee more specifically with the Turkish Code of Obligations (TBK) numbered 6098. Contracts of guarantee intend to provide guarantee for the creditor. On the other hand, co-guarantee is the most preferred type of guarantee as it provides greater guarantee for the creditor besides providing a certain type of guarantee for the guarantors because the risk shall be shared by all the guarantors and it enables recourse to other guarantors who do not pay their share. The innovations and changes in the law have naturally and deeply affected the implementation with regard to contracts of guarantee. However, it is possible to claim that it will take a long time to eliminate the old habits and institute a culture which is in line with the new law. The purpose of this study is to explain to which extent the theory is reflected on the practice by mentioning decisions of the Supreme Court as much as possible besides the opinions in the doctrine. In this regard; first of all, the guarantee is described, general information is provided about guarantee, the scope of the guarantee responsibility and the validity conditions of the contract of guarantee are mentioned and the types of guarantee are outlined and analyzed. Subsequently, the types and provisions of co-guarantee are addressed in detail in line with Turkish Code of Obligations, which constitute the main topic of this study.