Objektif isnadiyet teorisi ve mağdurun kendisi için bir tehlike yarattığı durumlar
The theory of objective attribution and self-endangerment
- Tez No: 431433
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: nedensellik bağı, Ģart teorisi, objektif isnadiyet teorisi, mağdurun kendisi için bir tehlike yaratması, causality, the theory of conditions, the theory of objective attribution, self-endangerment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma, mağdurun kendisi için bir tehlike yarattığı durumlarda katılan kişinin sorumluluğunun nasıl belirlenmesi gerektiği sorusuna hasredilmiştir. Mağdur, kendisi için bir tehlike yarattığında ve bunun sonucunda hukuka aykırı bir netice meydana geldiğinde failin ceza sorumluluğu etkilenir mi ve nasıl etkilenir? Dolayısıyla bu çalışmanın asıl hedefi, mağdurun kendisi için bir tehlike yarattığı durumlarda, bu tehlikenin yaratılmasına yardım ederek, destekleyerek, teşvik ederek katılan üçüncü kişinin ceza sorumluluğunun incelenmesidir. Ceza hukuku literatüründe ve mahkemelerde uzunca bir süredir tartışmalı bir konu olan mağdurun kendisi için bir tehlike yaratması, literatürde çoğunlukla objektif isnadiyet teorisi başlığı altında ele alındığından, bu çalışma dab u incelemeyi, objektif isnadiyet teorisi çerçevesinde yapmaktadır. Bu çalışmada basamaklı bir inceleme metodu izlenmiş; ilk olarak nedensellik konusu, özellikle şart teorisi incelenmiştir. Şart teorisine, bu derece geniş bir yer ayrılmasının sebebi, şart teorisi ve objektif isnadiyet teorisi arasındaki ilişkidir. Objektif isnadiyet teorisi, şart teorisiyle nedenselliğe ilişkin ulaşılan sonuçların hukuki bir değerlendirmeye tabi tutulmasıdır. Çalışmamızda neticenin, failin fiilinin bir eseri olup olmadığını inceleyen objektif isnadiyet teorisi de kısaca ele alınış ve sonuçta da mağdurun kendisini tehlikeye soktuğu durumlarda katılanın sorumluluğunun nasıl belirleneceği objektif isnadiyet teorisi kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is devoted to the question concerning liability of associate in the situations where the victim creates jeopardy for himself. When victim creates jeopardy for himself and then an illegal result occurs, does the criminal responsibility of the associate be effected? Therefore the main objective of this study is to investigate the criminal responsibility of the stranger, who associates the act of endangerment through helping, supporting or encouraging the victim of“self-endangerment”.“Self-endangerment”a controversial topic for a long time both in judicial decisions and in the criminal law literature is treated generally under the title of“the theory of objective attribution”. Following the literature, this study also makes the aforementioned examination as part of“the theory of objective attribution”. The research is conducted in several stages. First, the topic of causality, particularly thetheory of conditions is researched. The reason for giving wide coverage to“the theory of conditions”in this thesis is therelation between“the theory of conditions”and“the theory of objective attribution”. The theory of objective attribution is jurisprudential consideration of the results that areachieved with“the theory of conditions”. Second,“the theory of objective attribution”, which is an examination of illegal results whether they are effects of acts of offender or not, is discussed. Finally thequestion“how can the criminal responsibility ofassociate be determined in situations of the self-endangerment”is discussed.