Duygusal zeka ve psikolojik sözleşme ihlalinin yabancılaşma üzerine etkisi
Effects of emotional intelligence and psychological contract breach on alienation
- Tez No: 431445
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER OKAN FETTAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Psikolojik SözleĢme Ġhlali, YabancılaĢma, Emotional Intelligence, Psychological Contract Breach, Alienation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çalışma hayatı içerisinde birçok çevresel ve örgütsel faktör ile etkileşim halinde olan çalışanlar insani yapıları sebebi ile psikolojik ve biyolojik olarak diğer organizasyon elemanlardan daha hassas konumdadırlar. Organizasyonlar da sürekliliğin sağlanması birçok üretim girdisi gibi insan faktörünün de istikrarlı olmasına bağlıdır. Bu nedenle temelinde insan olan duygusal zeka, psikolojik sözleşme ihlali ve yabancılaşma kavramına yönelik araştırmalar önem arz etmektedir. Bu çalışmada duygusal zeka ve psikolojik sözleşme ihlali algılarının çalışanların yabancılaşma algıları üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle kavramlara ilişkin literatür incelenerek teorik alt yapı oluşturulmuştur. Daha sonra veri toplama yöntemi olarak anket seçilmiş ve analiz aşamasına geçilmiştir. Çalışma örneklemi olarak belirlenen belediye çalışanlarından oluşan 396 katılımcıdan anket yöntemi ile elde edilen veriler SPSS (Statistical Programme For Social Sciences) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında frekans, ANOVA, t-testi, korelasyon ve regresyon gibi analizler yapılarak sonuç elde edilmeye çalışılmıştır. Kavramların alt boyutları ve katılımcıların demografik özellikleri araştırmaya dahil edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda duygusal zeka algılamalarının yabancılaşma algılamalarına pozitif etki ettiği ve yine psikolojik sözleşme ihlali algısının yabancılaşma algısına pozitif etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Employees who interact with many environmental and organizational factors in working life are more sensitive than other organizational elements because of structure of the human as psychological and biological. Ensuring continuity in the organization depends on stable of human factor as well as many of production inputs. Therefore, researches that include emotional intelligence, psychological contract breach and alienation are important. In this study was aimed to that investigate effects of emotional intelligence and psychological contract breach on alienation. First, a theoretical review of the literature regarding the concept of infrastructure has been established. Then selected as survey methods of data collection and analysis phase has been initiated. Study data were obtained from 396 participants consists of municipal employees designated as sample using survey method. Data were analyzed using the SPSS (Statistical Programme For Social Sciences) software package. In study, frequency, ANOVA, t-test, correlation and regression analysis was done to try to get results. The demographic characteristics of participants and concepts dimensions were included in the study. The analysis results in the detection of emotional intelligence that positive impact on the perception of alienation and again reached the conclusion that the perception of psychological contract breach have positive impact on the perception of alienation.