Nuri Bilge ceylan sinemasında Rus edebiyatı ve sinemasının ilişkisi
Relationship of the Russian literature and cinematography between Nuri Bilge Ceylan's cinema
- Tez No: 431458
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ MAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Metinlerarası ilişkiler, sinema, edebiyat, Rus sineması, Rus edebiyatı, Intertextual relations, cinema, literature, Russian cinema, Russian literature
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu belgeselde metinlerarası ilişkiler, iki farklı sanat dalı olan sinema ve edebiyatın birbirleriyle etkileşimlerinden hareketle yaratıcı bir yönetmenin beslendiği kaynaklar görsel olarak sunulmuştur. Bu bağlamda Nuri Bilge Ceylan sineması, örnek olarak ele alınmış, ''Koza'', ''Kasaba'', ''Mayıs Sıkıntısı'', ''Uzak'', ''İklimler'', ''Üç Maymun'', ''Bir Zamanlar Anadolu'da'', ''Kış Uykusu'' filmleri içerik ve biçimsel açıdan incelenmiş, Rus edebiyatından Fyodor Dostoyevski ve Anton Çehov, sinemasından ise Andrey Tarkovski ile ilişkileri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this documentary it has been visually provided the intertextual relations, the mutual influence of two different art kinds such as cinema and literature, and the way in which a creative film director benefited from them. In this context Nuri Bilge Ceylan's cinema has been used as an example and these films such as ''Cocoon'', ''The Small Town'', ''Clouds of May'', ''Distant'', ''Climates'', ''Three Monkeys'', ''Once Upon a Time in Anatolia'', ''Winter Sleep'' were reviewed based on their formal and contextual point of view, and it was found out that all these films based on in relation to Russian literature; Fyodr Dostoyevski, Anton Chekhov and at the same time Russian cinema and film director Andrey Tarkovski.