Şizofreni ve bipolar bozukluk psikotik mani hastalarında yürütücü işlevlerdeki bozulmanın klinik ve diğer faktörlerle ilişkisinin araştırılması
Examination about relationship of deterioration in executi̇ve functions of patients with schizophrenia and bipolar disorder psychotic mania with clinical and other factors
  1. Tez No: 431578
  2. Yazar: EMRULLAH DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERKIRAN, YRD. DOÇ. DR. UĞRAŞ ERMAN UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Bipolar, TMT, Schizophrenia, Bipolar, TMT
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
AMAÇ: Bipolar bozukluk ve şizofreni gibi kategorik olarak ayrılan ancak boyutsal açıdan benzer belirti kümelerinin olduğu hasta gruplarında ortak veya hasta grubuna özgül nörokognitif defisitlerin olup olmadığının belirlenmesi, varsa bozulmanın klinik belirtilerle,hastalığın doğasına ait faktörlerle ilişkilerinin araştırılması, bununla birlikte yürütücü sistem fonksiyonlarını ölçen bir test olan TMT'nin her iki hasta grubunda ayırıcı tanı açısından öneminin belirlenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmamıza hastanemiz Bakırköy Ruh ve Sinir hastalıkları Hastanesi K2-1 servisine yatışı yapılmış DSM-IV-TR'ye göre Bipolar Bozukluk Psikotik Özellikli Manik Epizod ve Şizofreni tanılarını alan hasta gruplarının hem yatışlarında hem de taburculuklarında olmak üzere klinik şiddetlerini ve iyileşme düzeylerini Şizofreni hasta grubunda Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS) ile Bipolar bozukluk hasta grubunda Young-Mani Değerlendirme Ölçeği (YMRS) ve (PANSS) ölçekleri ile değerlendirilmiş olup hastaların taburculuklarında her iki hasta grubunda klinik global izlem ölçeği (CGİ) düzelme kriterine göre 3 ve altında olan hastalar çalışmaya dahil edilerek TMT-A ve TMT-B ile yürütücü sistem işlevlerini değerlendirdik. Hasta grupları için bilişsel işlevleri etkileyebileceği düşünülerek TMT -A ve TMT-B testleri öncesinde Beck-Anksiyete, Beck-Depresyon ile UKU yan etki ölçekleri verildi. BULGULAR: Şizofreni ve Bipolar hasta gruplarında TMT test puanlarından 4 test grubundan sadece 2 tanesinde şizofreni hastalarında yüksek olmak üzere farklılık saptandı.Hasta gruplarında pozitif belirtilerden ziyade negatif belirtilerin, atak dönemindeki semptomlardan ziyade remisyon dönemine yakın dönemde olan semptomların bilişsel işlevlerle ilişkili olduğu görüldü.TMT testinin her iki hasta grubunun ayırımına katkısı olmadığı görüldü. SONUÇ: Şizofreni ve bipolar bozukluk hasta gruplarında klinik semptomlarla ilişkili olarak benzer veya farklı bilişsel sonuçların bulunması hem ayırıcı tanı açısından hem de bu alana yönelik ortak tedavi hedeflerinin geliştirilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
AİM: It has been aimed to determine whether there is neurocognitive deficits similar or specific to patient group in patient groups, categorically separated as bipolar disorder and schizophrenia but having dimensionally common symptom clusters, if there is any, to examine their relationship with clinical symptoms, factors belonging to nature of disease, along with these, to determine importance of TMT test which measures executive system functions in two groups in terms of differential diagnosis. METHOD: In our study, we evaluated clinical severities and recovery levels of patient groups hospitalized in K2-1 section of Bakırköy Psychiatric Hospital and diagnosed with Bipolar Disorder, Manic Episode with Psychotic Features and Schizophrenia according to DSM-4-TR during their hospitalization period and after they were discharged by using Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) in patients groups with schizophrenia and Young Mania Rating Scale (YMRS) and (PANSS) scales in patients groups with bipolar disorder, and we evaluated executive system functions with trail-making test A and B (TMT-A and TMT-B) by including patients whose scores were 3 or less according to Clinical Global Impressions (CGI) Scale in both patient groups. Considering that it might affect cognitive functions for patient groups, Beck-Anxiety, Beck-Depression and UKU side effect rating scales were given before TMT-A and TMT-B tests. RESULTS: Difference was found in TMT test scores of only 2 of 4 test groups in patient groups with schizophrenia and bipolar disorder, this was patient group with schizophrenia. It was seen that negative symptoms rather that positive symptoms, symptoms in period close to remission period rather than attack period were related to cognitive functions in patient groups. The contribution of TMT wasn't observed to distinction of both disorders CONCLUSİON: In the patient groups with schizophrenia and bipolar disorder, obtaining common and different neurocognitive results associated with clinical symptoms is important in terms of both differential diagnosis and developing common therapeutic targets for this field.