Şizofreni hastaları ile psikotik özellikli bipolar duygudurum bozukluğu I hastaları, hasta kardeşleri ve sağlıklı kontrol gruplarında silik nörolojik bulgular ve minör fiziksel anomalilerin karşılaştırılması
Comparision of neurological soft signs and minor physical anomalies in schizophrenia patients, psychotic symptomatic bipolar affective disorder I patients, their healthy siblings and healthy controls
- Tez No: 487292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HAMİD BOZTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: şizofreni, bipolar bozukluk, kardeş, silik nörolojik belirtiler, minör fiziksel anomaliler, büyüsel düşünce, düşük kulak, schizophrenia, bipolar disorder, sibling, neurological soft sign, minor physical anomalies, low setting ear
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Şizofreni ve psikotik belirtili bipolar I bozukluğu genç yetişkin çağlarda başlar ve kronik seyirlidir. Şizofreni hastalarında ara dönemlerde negatif ve bilişsel belirtiler devam ederken bipolar bozukluk hastalarının genelde, ara dönemlerde işlevsellikleri daha iyidir. Her iki bozukluk genetik olarak yüksek oranda kalıtılır; sanrı, varsanılar, silik nörolojik belirtiler (SNB), minör fiziksel anomaliler (MFA) gibi bulgular gösterebilir. Sanrı ve varsanı gelişimi, bilişel belirtiler, minör fiziksel anomaliler, silik nörolojik belirtiler ikinci trimestrdeki nöron göçü gibi nörogelişimsel etmenlere, sinaptik budanma dönemlerindeki beynin yeniden şekillenmesine bağlı oluşabilir. Her iki mekanizma nörogelişimsel hipotezi destekler. SNB ve MFA, hem şizofreni hem bipolar duygulanım bozukluğu hastalarında sağlıklı insanlara oranla daha sık saptanmaktadır. SNB ve MFA'nın şizofreni ve bipolar bozukluk hastalarının birinci derece yakınlarında da sağlıklı kontrollere göre daha sık olduğu gözlenmiştir. Bipolar bozukluğun alt tipleri birbirinden farklıdır ve bir kısmında psikotik belirti gözlenmez. Kardeş çalışmaları, birinci derece yakınların seçimsiz alındığı çalışmalara göre genetik farkı yöntemsel olarak daha etkin gösterir. Bizm araştırmamızda üç temel özgün yön vardır. İlk olarak; SNB ve MFA'nın şizofreni, psikotik özellikli bipolar I bozukluk hastaları, sağlıklı kontroller ve kardeşlerle karşılaştırıldığı bir çalışma bizim bilebildiğimiz kadarıyla tespit edilememiştir. İkinci olarak; SNB ve MFA açısından izole psikotik özellikli bipolar I bozukluk hastalarını, kardeşler ve sağlıklı kontroller ile karşılaştıran çalışma bulunamamıştır. Son olarak, DSM 5 sonrası (Şizotipal kişilik bozukluğu ve prodrom şizofreninin DSM 5'te şizofreni spektrum bozuklukları içerisine alınması ile) hastalık öncesi belirtilerin şizofreni kardeşleri ve psikotik özellikli bipolar I hasta kardeşlerinde sağlıklı kontrollerden farklı olup olmadığını araştıran öncü araştırmalardan olmasıdır. Bu çalışmada; a) Psikotik özellikli bipolar I bozukluk hastaları ile şizofreni hastalarının MFA ve SNB açısından farklı olup olmadığı, b) SNB ve MFA'nın şizofreni için state/trait marker adayı olup olmadığı, c) SNB ve MFA'nın psikotik özellikli bipolar I bozukluk hastaları için state/trait marker adayı olup olmadığı, d) Psikotik özellikli bipolar I bozukluk hasta kardeşlerinin, şizofreni hastalarının kardeşlerinden ve sağlıklı kontrollerden şizotipi belirtileri açısından farklı olup olmadığı sorularına yanıt aranmıştır. Gereç ve Yöntem: Klinik olarak remisyonda olan 30 şizofreni hastası, 30 psikotik özellikli bipolar I bozukluk hastası, 30 sağlıklı şizofreni kardeşi, 30 sağlıklı psikotik özellikli bipolar I bozukluk kardeşi ve 30 sağlıklı kontrol SNB ve MFA açısından karşılaştırıldı. Tüm gruplar yaş, cinsiyet, eğitim açısından istatistiksel olarak farksızdı. SNB için Nörolojik Değerlendirme Ölçeği (NDÖ), MFA için Minör Fiziksel Anomaliler Ölçeği (MFAÖ), işlevsellik düzeyi için Genel İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (GDÖ), hastalık şiddetini ölçmek için şizofreni hastalarında Pozitif ve Negatif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (PANSS), bipolar bozukluk hastalarında Young Mani Değerlendirme Ölçeği (YMDÖ), büyüsel düşünce düzeyini ölçmek için hastaların sağlıklı kardeşlerinde ve kontrol grubunda Büyüsel Düşünce Ölçeği (BDÖ) kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Şizofreni hastaları, şizofreni kardeşleri ve sağlıklı kontrollerden hem NDÖ toplam puanı olarak hem de alt ölçeklerde daha düşük skorlara sahipti. Psikotik özellikli bipolar bozukluk hastaları da, NDÖ toplam skoru açısından şizofreniye benzer şekilde hem bipolar kardeşlerinden hem de sağlıklı kontrollerden daha düşük skorlara sahipti. Motor koordinasyon (MK), karmaşık motor hareketlerin sıralanması (KMHS) alt ölçek skorları şizofreni hastalarında, kardeşlere ve sağlıklı kontrollere göre yüksek bulunmuştur. Şizofreni ve Psikotik özellikli bipolar bozukluk hastaları hiçbir alt ölçek ve NDÖ toplam puanı açısından birbirlerinden farklı bulunmamıştır. Şizofreni hastaları, şizofreni kardeşleri, psikotik özellikli bipolar bozukluk hastaları, bipolar kardeşleri ve sağlıklı kontroller arasında düşük kulak anomalisi farklı bulunmuştur. Düşük kulak anomalisinin şizofreni hastalarında şizofreni hastalarının sağlıklı kardeşlerinden, kardeşlerde ise sağlıklı kontrollerden daha sık olduğu saptanmıştır. Psikotik özellikli bipolar bozukluk hastalarında ise şizofreniye benzer şekilde düşük kulak anomalisi sıklığı yüksek iken, bipolar hastalarının sağlıklı kardeşleri sağlıklı kontrollerden farksızdır. Hem şizofreni hastalarının sağlıklı kardeşleri, hem de bipolar bozukluk hastalarının sağlıklı kardeşleri büyüsel düşünce ölçeği skorları açısından birbirlerinden ve sağlıklı kontrol grubundan farklı bulunmamıştır. Tartışma: Şizofreni hastaları, şizofreni kardeşleri ve sağlıklı kontrollerden hem NDÖ toplam puanı olarak hem de alt ölçeklerde daha kötü performans sergilemiştir. Psikotik özellikli bipolar bozukluk hastaları da, NDÖ toplam açısından şizofreniye benzer şekilde hem bipolar kardeşlerinden hem de sağlıklı kontrollerden daha kötü performans göstermektedir. Motor koordinasyon (MK), karmaşık motor hareketlerin sıralanması (KMHS) alt ölçek skorları şizofreni hastalarında, kardeşlere ve sağlıklı kontrollere göre yüksek bulunmuştur ve MK ile KMHS alt ölçek skorlarının şizofreni için hastalığa özgü state marker adayı olabileceği düşünülmektedir. Şizofreni ve psikotik özellikli bipolar bozukluk hastaları birbirleriyle karşılaştırıldığında hiçbir alt ölçek ve NDÖ toplam puanı açısından birbirlerinden farklı değildir. Bu haliyle NDÖ toplam puanı her iki hastalık için tipik bir trait marker adayı gibi gözükmektedir. Düşük kulak anomalisi şizofrenide ve şizofreni hastalarının sağlıklı kardeşlerinde kontrol grubundan fazla bulunmuştur. Psikotik belirtili bipolar bozukluk hastalarında ise şizofreniye benzer şekilde düşük kulak anomalisi sık iken, bipolar kardeşlerinde şizofreni kardeşlerinden farklı olarak bu anomali sıklığı gözlenmemektedir. Düşük kulak anomalisi bu nedenle bipolar bozukluk için state marker adayı, şizofreni için trait marker adayı gibi gözükmektedir. Şizofreni kardeşleri, bipolar bozukluk kardeşleri ve sağlıklı kontrol grubunda psikotik düzeyde olmayan eşik altı düşünce bozukluğu örüntüsü benzer bulunmuş olması tüm grupları etkileyen benzer olan birçok dini ve kültürel öge ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Introduction and Aim: Schizophrenia and bipolar I disorder with psychotic features are chronic mental disorders that begin in young adult ages. While negative and cognitive symptoms may persist in schizophrenic patients, bipolar disorder have better functionality during the remission periods. Both disorders are transmitted highly genetically, and may exhibit different signs from the general population, such as delusions, hallucinations, neurological soft signs (NSS), and minor physical anomalies (MPA). Hallucinations, cognitive symptoms, minor physical anomalies, neurological soft signs are related to neuron migration in the second trimester and synaptic pruning mechanism in adolescent period. Both mechanisms support neurodevolepmental theory in psychosis. NSS and MPA are found more frequently in schizophrenia and bipolar affective disorder patients than in healthy people. Also NSS and MPA have been observed more frequent in the first degree relatives of schizophrenia and bipolar disorder patients than healthy controls. Subtypes of bipolar affective disorder are different from each other and some bipolar disorder patients don't have psychotic symptoms. Sibling studies may show genetic differences ore effective methodically than first-degree relatives' unselected studies. In this study, as far as we can see there are three basic unique directions; firstly we could not determine any study which compares NSS level and MPA frequency in schizophrenic patients, psychotic bipolar I disorder patients and their siblings with healthy controls. Secondly, no study was found comparing only psychotic bipolar I disorder group, their siblings and healthy controls in terms of NSS and MPA. Lastly, this study is leading research investigating whether pre-illness symptoms differed from healthy controls in schizophrenia siblings and in siblings of psychotic bipolar patients, after DSM 5 has been published (schizotypal personality disorder and prodrome schizophrenia were assessed by DSM 5 in schizophrenia spectrum disorders). In this study, we investigated; a) Whether psychotic symptomatic bipolar I disorder patients and schizophrenia patients differ in terms of MPA and NSS, b) Whether NSS and MPA are state / trait marker candidates for schizophrenia, c) Whether NSS and MPA are state / trait marker candidates for psychotic symptomatic bipolar I patients, d) Whether psychotic symptomatic bipolar siblings differ from schizophrenia siblings and healthy controls in terms of schizotypy Material and Method: 30 schizophrenic patients and 30 psychotic bipolar I disorder patients in clinical remission, 30 healthy schizophrenic siblings, 30 healthy psychotic bipolar I disorder siblings and 30 healthy controls were compared in terms of NSS and MPA. There were no statistically significant difference in all research groups in terms of age, gender, educational status. Neurological Evaluation Scale (NES) for NSS, Minor Physical Anomaly Scale (MPAS) for MPA, General Functional Assessment Scale (GAS) for functional level were used in all groups, Positive and Negative Symptom Rating Scale (PANSS) was used in schizophrenia patients, Young Mania Rate Scale (YMRS) was used in bipolar patients to measure the severity of disease and Magical Ideation Scale (MIS) was used to measure the level of magical thinking in healthy siblings of patients and the healthy control group. Findings and Results: Schizophrenia patients had lower NSS total score and NSS subscales than both schizophrenia siblings and healthy controls. Psychotic bipolar disorder patients had lower NSS total scores than both bipolar siblings and healthy controls in a similar way to schizophrenia. Motor coordination (MC), ordering of complex motor movements (OCMM) subscale scores were higher in schizophrenic patients than their siblings and healthy controls. Schizophrenic patients and psychotic bipolar disorder patients were not different from each other in terms of NSS subscale and total score. Low setting ear anomaly was different between schizophrenia patients, healthy siblings of schizophrenia, psychotic bipolar disorder patients, healthy siblings of bipolar disorder and healthy controls. Low setting ear anomaly was found to be more frequent in schizophrenia patients than in healthy siblings of schizophrenia patients and in healthy controls. Low setting ear anomaly frequency was similar in patients with psychotic bipolar disorder and patients with schizophrenia but healthy bipolar siblings did nor differ from healthy controls in terms of low setting ear anomaly. Healthy siblings of schizophrenic patients as well as healthy siblings of bipolar disorder patients were not different from each other and from healthy control group in terms of magical ideation scale scores. Discussion: Schizophrenia patients, performed poorly both on the NSS total score and on the subscales compared with schizophrenia siblings, and healthy controls. Psychotic bipolar disorder patients also showed poorer performance than both bipolar siblings and healthy controls, in a similar way to schizophrenia in terms of NSS. Motor coordination (MC), ordering of complex motor movements (OCMM) subscale scores were higher in schizophrenia patients than their siblings and healthy controls. MC and OCMM are thought to be state marker candidates indicating a feature specific to schizophrenia. Schizophrenic patients and psychotic bipolar disorder patients were not different from each other in terms of NSS subscale and total score. Therefore NSS total score is considered to be a typical trait marker candidate. Low setting ear anomaly was found to be more frequent in schizophrenia patients than in healthy siblings of schizophrenia patients and in healthy controls. Low setting ear anomaly frequency was similar in patients with psychotic bipolar disorder and patients with schizophrenia but healthy bipolar siblings did not differ from healthy controls in terms of low setting ear anomaly. The low setting ear anomaly appears to be a candidate marker for bipolar disorder and a trait marker candidate for schizophrenia. Schizophrenia siblings, bipolar siblings and healthy control group were found to have similar subthreshold impairment pattern in the magical ideation scale which was not at the psychotic level. This was thought to be affected by many similar religious and cultural concepts among the groups.