Üniversite öğrencilerinde sağlıklı yaşam davranışları ve bunu etkileyen faktörler
A study on the healthy living behavior of university students and the factors affecting this behaviors
- Tez No: 431732
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERİMAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Riskli sağlık davranışları, Sağlıklı yaşam, üniversite öğrencileri, Risky health behaviors, healthy life, university students
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde 2013-2014 akademik yılında öğrenim gören öğrencilerin, sağlıklı yaşam davranışları ve bunu etkileyen faktörler araştırıldı. Araştırmaya 640 öğrenci katıldı.Verilerin analizinde; frekans dağılımları ve ki-kare testleri kullanıldı. Katılımcıların %52.8'i kadın ve % 47.2'si erkektir. Öğrencilerin %41.2'si üniversite eğitimi süresince ailesi ile birlikte ikamet ederken, %10.4'ü tek başına evde kalmaktaydı. Öğrencilerin annelerinin % 43.7'si ve babalarının %66.1'i lise ve üzeri bir eğitime sahip olduğu belirlendi. Öğrencilerin %59.4'ü son 12 ayda bisiklet ya da motosiklet kullanırken hiç kask takmadığı ve % 7.2'si başka birinin kullandığı arabada hiç emniyet kemeri takmadığı saptandı. Öğrencilerin %64.5'i son 12 ay içerisinde kendilerini iki ya da daha çok gün günlük işlerini yapamayacak kadar kötü ve umutsuz hissettiği ve %11.1'i ise intihar etmeyi düşündüğü tespit edildi. Eğitim süresince kalınan yer ile öğrencilerin intihar etmeyi düşünme arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Öğrencilerin %24.5'inin sigara kullandığı, ilk kez alkol alanların %47.8'inin 8-16 yaş arasında olduğu ve öğrencilerin yaşamları boyunca marihuana, esrar, eroin kullanma açısından %7.0'ının hayatı boyunca 1-2 kez kullandığı saptandı. Öğrencilerin %39.1'i egzersiz yaptığı ve %49.7'si kilo kontrolü için yeme alışkanlıklarında değişiklik yaptığı belirlendi. Öğrencilerin %31.5'i TV seyretmediğini ve %18.8'i hiç bilgisayar ya da video oyunları oynamadığı saptandı. Öğrencilerin %44.3'ü genel sağlık durumlarını iyi olarak değerlendirdi. Bu çalışma sonucunda öğrencilerin ihtiyaçları olduğu sağlıklı yaşam davranışları konularında eğitim programlarının düzenlenmesi gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
It was investigated healty life style behaviors and related factors in this study among students of Hasan Kalyoncu University, in the 2013-2014 academic year. 640 students participated in this study. Percentage, frequency and chi-square tests were used in the data analysis. Female and male participants were 52,8% and 47,2%, respectively. According to the study, 41.2% of the students were living with their family and, 10.4% were living alone during their university education.Of the mothers of the students,43.7% had education level high school and higher. This percentage was 66.1% among fathers.59.4 % of the students who were riding a bike or motorcycle in the last 12 monts were not using a helmet and, 7.2% of students who were travelling by their friends car, were not using a seatbelt. In the last 12 month, 64.5% of the students felt themselves bad, desperate and not enough power to do their daily life works and, 11.1% of the students were considered to make a suicide. A significant no notation was found between residence and suicide thinking (p> 0.05). İt was found that ; %24,5 of students were smoking , 47,8% the first using of alcohol was between 8–16 years of age.Of the student 7.0% used 1-2 times marijuanas, heroin during their life. 39.1% of the students were doing exercises and, 49.7% were controlling their eating habit. 31.5% of the students were not watching TV and 18.8% were not playing any computer or video games. Overall the results, it was found that 44.3% of students have a good health. According to this study results it is suggested to organize training programs on healthy living behaviors for university students.