Migren hastalarında retina sinir lifi ve koroid tabakası kalınlıklarının optik koherens tomografi cihazı ile değerlendirilmesi
Evaluation of retina nerve fiber and choroid layer thicknesses in patients with migraine by using optic coherens tomography
- Tez No: 431748
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAL ÇELEBİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Migren, optik koherens tomografi, retina sinir lifi tabakası, retina, koroid, Migraine, optical coherence tomography, retinal nerve fiber layer, retina, choroid
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Atak dışı ve atak esnasındaki migren olgularının retina, koroid ve retina sinir lifi tabakalarının optik koherens tomografi cihazı ile değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı' nda Uluslararası Baş Ağrısı Derneği' nin 2004 kılavuzuna göre migren tanısı almış 87 atak dışı migren olgusu, 21 atak esnasındaki migren olgusu ve Göz Hastalıkları Polikliniğine rutin kontrol amaçlı baş vuran 85 sağlıklı gönüllü olgu dahil edildi. Tüm olguların sağ gözü incelendi. Bütün olgulara en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, göz içi basıncı, merkezi kornea kalınlığı, biyomikroskopik muayene ve fundus muayenesini içeren ayrıntılı oftalmolojik muayene yapıldı. Tüm olguların retina, koroid ve retina sinir lifi tabakası kalınlıkları Spektralis® optik koherens tomografi cihazı ile değerlendirildi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS Programı kullanılarak yapıldı ve p0.05). Atak dışı ve atak esnasındaki migren grupları arasında migren süresi, atak sıklığı ve visüel analog skala değeri açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Subfoveal retina ve koroid kalınlıkları atak dışı migren, atak esnasındaki migren ve kontrol grubunda sırasıyla 214.83 ± 13.76 μm, 339.34 ± 74.93 μm; 213.42 ± 15.4 μm, 355.23 ± 98.65 μm ve 218.34 ± 18.79 μm, 338.98 ± 92.8 μm olarak ölçüldü. Üç grubun retina ve koroid kalınlıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Retina sinir lifi tabakasının ortalama değeri ve temporal-inferior kadrandaki değeri atak dışı migren grubu (sırasıyla 100.78 ± 8.95 μm, 148.36 ± 20.16 μm) ile atak esnasındaki migren grubunda (sırasıyla 98.33 ± 11.98 μm, 146.09 ± 22.67 μm) kontrol grubundan (sırasıyla 103.35 ± 8.81 μm, 154.91 ± 16.94 μm) anlamlı oranda ince bulundu (p değeri sırasıyla 0.044 ve 0.039). Üç grubun göz içi basıncı ve merkezi kornea kalınlığı değeri arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Tüm migren olguları kendi içinde auralı ve aurasız olarak ikiye ayrıldı. Nasal kadrandaki retina sinir lifi kalınlığı auralı olgularda (70.53 ± 13.48 μm), aurasız olgulardan (77.51 ± 14.19 μm ) daha ince bulundu (p=0.025). Yaş ile subfoveal koroid kalınlığı arasında negatif korelasyon saptandı (p=0.007). Migren süresi ile retina, koroid ve retina sinir lifi tabakası kalınlıkları arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Sonuç: Atak dışı ve atak esnasındaki migren olgularının ortalama ve temporal-inferior kadranlardaki retina sinir lifi kalınlıkları kontrol grubundan daha ince bulundu. Migren hastalığı retina sinir lifi kaybına neden olarak normal tansiyonlu glokom açısından bir risk oluşturabilir. Bu nedenle migren olgularının oftalmolojik açıdan takip edilmesi faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in this study is to examine retina, choroid and retina nerve fiber layer thickness by optical coherence tomography in migraine patients with or without attact. Method: The study presenting at Abant Izzet Baysal Univercity Hospital included 87 migraine patients without attact, 21 migraine patients with attact diagnosed by the Neurology Departmant with criteria of International Headache Society's guidelines 2004 and 85 healthy volunteers which selected from Opthalmology Departmant Outpatient Clinic. Right eye of the patients recorded to analysis. All patients were performed detailed opthalmological examination including best corrected visual acuity, intaocular pressure, central cornea thickness, biomicroscopic examination and fundus examination. All patients' retina, choroid and retina nerve fiber layer thickness' were performed by Spectralis® optical coherence tomography. Statistical analysis of the data was performed using the SPSS software and p0.005). There was no statistically significant differance with migraine duration, attack frequency and visual analog scale between migraine patients with attact and without attact (p>0.005). Subfoveal retina and choroid thickness' are measured respectively 214.83 ± 13.76 μm, 339.34 ± 74.93 μm; 213.42 ± 15.4 μm, 355.23 ± 98.65 μm and 218.34 ± 18.79 μm, 338.98 ± 92.8 μm in migraine without attact, migraine with attact and control groups. There was no statistically significant differance with subfoveal retina and choroid thickness among the three groups (p>0.005). Retinal nerve fiber layer thickness in global and temporal-inferior segment were found significantly thinner in the migraine patients' without attact (respectively 100.78 ± 8.95 μm, 148.36 ± 20.16 μm) and migraine patient' with attact (respectively 98.33 ± 11.98 μm, 146.09 ± 22.67 μm) than the contol group ( respectively 103.35 ± 8.81 μm, 154.91 ± 16.94 μm) ( p value respectively 0.044 ve 0.039). There was no statistically significant differance with intaocular pressure and central cornea thickness among the three groups (p>0.005). All the migraine patients were seperated into two groups according to the presence of aura. Retinal nerve fiber layer thickness in nasal segment was found significantly thinner in the patients with aura (70.53 ± 13.48 μm) than the patients without aura (77.51 ± 14.19 μm) (p=0.007). There wasn't found any significant corelation among migraine duration and retina, choroid and retinal nerve fiber layer thickness. Conclusion: Retinal nerve fiber layer thickness in global and temporal inferior segments were found thinner in migraine patients with and without attact than the control group. Migraine disease can cause loss of retinal nerve fiber layer thickness and be a risk factor for the normal tension glaocoma. Therefore it can be usefull to follow the migraine patients opthalmologically.