Migren hastalarında OKT/OKT anjiyografi bulgularının BOS biyobelirteçleri ile ilişkisinin incelenmesi
Investigating the relationship between OCT/OCT angiography findings and CSF biomarkers in patiens with migraine
  1. Tez No: 988170
  2. Yazar: BAŞAK ÖZKAN ERALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ERTAŞOĞLU TOYDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Beyin Omurilik Sıvısı, Optik Koherens Tomografi, Optik Koherens Tomografi Anjiyografi, Retina Sinir Lifi Tabakası, Aura, Beyaz Cevher Hiperintensitesi, Migraine, Cerebrospinal fluid, Optical coherence tomography, Optical coherence tomography angiography, Retinal nerve fiber layer, Aura, White matter hyperintensities
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Migren, ataklarla seyreden bir primer başağrısı bozukluğu olmakla birlikte, bazı olgularda nörovasküler ve bariyer fizyolojisine ilişkin biyolojik değişikliklerle ilişkili olabileceği öne sürülmektedir. Bu çalışmada, ciddi atipik başağrısı veya MR'da T2 hiperintens odak nedeniyle lomber ponksiyon (LP) yapılmış ve izlemde migren tanısı alan 41 hastada beyin omurilik sıvısı (BOS) biyokimyasal parametreleri ile nöroretinal ve mikrovasküler ölçümler (OKT/OKTA) arasındaki ilişkinin araştırılması ve klinik alt grupların (aura, MR'da T2 hiperintens odak varlığı, sigara kullanımı, ek hastalık) bu biyolojik ölçümlerle olası bağlantılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Tek merkezli, retrospektif bir çalışma olarak planlandı. Tanı aşamasında LP ve OKT/OKTA yapılan ve migren tanısı konan 41 hastanın demografik ve klinik özellikleri, MR bulguları, BOS biyokimyasal parametreleri ve OKT/OKTA ölçümleri kaydedildi. BOS parametreleri ile OKT/OKTA ölçümleri arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Alt grup karşılaştırmalarında uygun parametrik veya parametrik olmayan testler kullanıldı ve p<0,05 istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 41 hasta dahil edildi. OKT ölçümlerinde RSTL kalınlıkları ile BOS protein düzeyi arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptandı (ortalama RSTL–BOS protein r=0,429; p=0,005; inferior RSTL–BOS protein r=0,473; p=0,002; superior RSTL–BOS protein r=0,335; p=0,033). Ayrıca inferior RSTL ile BOS albümin arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon bulundu (r=0,313; p=0,047). OKTA ölçümlerinde inferior hemidensite ile BOS albümin arasında zayıf pozitif ilişki izlendi (r=0,309; p=0,050). Aura alt grup analizinde auralı hastalarda ağrı şiddeti daha yüksek saptandı (VAS 9,5±0,85 vs 8,3±1,52; p=0,010) ve MR'da T2 hiperintens odak varlığı auralı grupta daha sık bulundu (p=0,040). Sonuç: Seçilmiş bir migren popülasyonunda BOS biyokimyası ile OKT/OKTA ölçümlerinin birlikte değerlendirilmesi, özellikle BOS protein düzeyi ile RSTL kalınlıkları arasındaki pozitif ilişki üzerinden, migrenin bazı olgularda kan–BOS bariyeri/taşınım dinamikleri ve nöroretinal-mikrovasküler ölçümlerle ilişkili olabilecek biyolojik bir zemine işaret edebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Although migraine is a primary headache disorder characterized by recurrent attacks, it has been suggested that, in some patients, it may also be associated with biological alterations related to neurovascular function and barrier physiology. This study aimed to investigate the relationship between cerebrospinal fluid (CSF) biochemical parameters and retinal axonal and microvascular measurements obtained by optical coherence tomography/angiography (OCT/OCTA) in 41 patients who were underwent lumbar puncture (LP) due to atypical severe headache or T2-hyperintense lesions on brain MRI and were subsequently diagnosed with migraine. We also aimed to examine the potential associations of clinical subgroups (aura, T2-hyperintense lesions on brain MRI, smoking, and comorbidity) with these biological measures. Materials and Methods: This single-center retrospective study included patients whose LP and OCT/OCTA examinations were performed during diagnostic work-up of headache. Demographic and clinical characteristics, MRI findings, CSF biochemical parameters, and OCT/OCTA measurements were recorded for 41 patients with a confirmed migraine diagnosis on follow-up. Associations between CSF parameters and OCT/OCTA measurements were assessed using Spearman correlation analysis. Subgroup comparisons were performed using appropriate parametric or non-parametric tests, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 41 patients were included in the study. OCT measurements revealed significant positive correlations between retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness and CSF protein levels (average RNFL–CSF protein: r=0.429, p=0.005; inferior RNFL–CSF protein: r=0.473, p=0.002; superior RNFL–CSF protein: r=0.335, p=0.033). In addition, inferior RNFL thickness showed a weak positive correlation with CSF albumin (r=0.313, p=0.047). On OCTA, inferior hemidensity demonstrated a weak positive association with CSF albumin (r=0.309, p=0.050). In the subgroup analysis, patients with aura had higher pain severity (VAS 9.5±0.85 vs 8.3±1.52; p=0.010), and T2-hyperintense lesions on brain MRI were more frequent in the aura group (p=0.040). Conclusions: In this selected migraine population, concomitant assessment of CSF biochemistry and OCT/OCTA measurements suggests that migraine, in some patients, may be linked to biological processes involving blood–CSF barrier/transport dynamics and retinal axonal–microvascular measures, as reflected by the positive association between CSF protein levels and RSTL thickness.