Kronik kalp yetersizliği olan bireylerin ilaç uyumuna engel olan faktörlerin incelenmesi
Analyzing factors which barrier medication compliance of individuals with chronic heart failure
  1. Tez No: 431778
  2. Yazar: NAZMİYE GELÇEK KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Kardiyoloji, Public Health, Nursing, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, ilaç uyumu, ilaç uyumsuzluğu, engel, Heart failure, medication adherence, medication compliance, barrier
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Araştırma, İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde, 07 Ekim 2013 ile 31 Ocak 2014 tarihleri arasında acil, poliklinik ve yatan hasta servislerinde bulunan, kronik kalp yetersizliği hastalarının ilaç uyumlarını değerlendirmek ve uyuma engel olan faktörleri incelemek amacıyla, tanımlayıcı olarak planlandı. 180 olgu ile gerçekleştirilen çalışmada, İlaca Uyum Hakkındaki İnançlar Ölçeği (İUHİÖ) ve anket formu kullanıldı. Olguların %40'ı ilaç kullanımına uyumlu, %60'ı uyumsuz saptandı. İlaç uyumu ile düzenli olarak sağlık kontrolüne gitme, ilaç kullanımına ait sağlık çalışanları tarafından verilen bilgilendirmenin yeterli olma ve ilaçların etkilerinin bilme durumu arasında anlamlı fark gözlendi. İlaç uyumu ile İUHİÖ yarar ve engel skoru ortalamalarının istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı şekilde farklı olduğu saptandı. İUHİÖ engel skoru ile eğitim düzeyi, ilaçların karmaşık olduğu kanısı, düzenli sağlık kontrolüne gitme, ilaç etkilerini ve yan etkilerini bilme durumları arasında anlamlı fark bulundu. Engel alt boyutunda en sık verilen cevaplar; her gün bir sürü ilaç içmek zorunda olmak (%86) ve ilaçların geceleyin tuvalete gitmek için uyanmaya sebep olması (%68) saptandı. Sonuç olarak; düzenli sağlık kontrolüne gitmeme, yeterli bilgilendirilmeme, ilaçların karmaşık olması ve ilaç etkilerini bilmeme ilaç uyumsuzluğunda önemli faktörler olarak belirlendi. Düşük eğitim düzeyi, düzenli sağlık kontrolüne gitmeme, ilaç kullanımının, etki ve yan etkilerinin bilinmemesi, ilaçların karmaşık olması ve etkileri nedeni ile uyku örüntüsünde bozukluğa neden olması ilaca olan inançta engel algısını arttıran faktörler olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Koseoglu, N. (2015). Analyzing Factors Which Barrier Medication Compliance Of Individuals With Chronic Heart Failure. Istanbul University, Institute of Health Science, Medical Nursing Department. Master's Theisis. Istanbul. This study was conducted in Istanbul University Institute of Cardiology, between 07 October 2013 to 31 January 2014 to evaluate the medication compliance of chronic heart failure patients and analyzing factors which are the barriers to medication compliance at emergency, polyclinic and inpatient clinics. The data was collected by using Beliefs about Medication Compliance Scale (BMCS) and a questionnaire. It is determined that 40 % of the participants have medication compliance, 60 % of them have no medication compliance. There is a relationship between the medication compliance and incompliance about going to checkups regularly, being informed efficiently about taking medicines by healthcare workers and knowledge of the medications' effects. There is a significant difference between BMCS' benefit and barrier subscale towards medical compliance and incompliance. It is determined on the BMCS' barrier subscale; most of the participants stated that taking medicines everyday and awaking for toilets at nights caused by medicines. The study found that not going to check up regularly, not to be informed efficiently by healthcare workers; complexity and unknowingness of the medications' effects are important factors for medication incompliance. Also low education level, not going to check up regularly, not knowing the effects and side effects of the medication, complexity and side effects were founded to increasing barriers of belief.