Hemşirelerde duygusal zekâ ve liderlik davranışları algısı: Bir kamu hastanesinde uygulama
Emotional intelligence and leadership behavioral perception for nurses: The case for public Hospital
  1. Tez No: 431835
  2. Yazar: FERAS OMAR SAEED ABUAMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE UĞURLUOĞLU ALDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, Hemşire, Liderlik, Emotional intelligence, Leadership, Nurse
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde duygusal zekâ puanları ve liderlik davranışları algısı düzeylerini belirlemek, duygusal zekâ puanları ve liderlik davranışları algısı düzeylerinin sosyo-demografik özelliklere göre farklılıklarını saptamak ve duygusal zekâ puanları ve liderlik davranışları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu tanımlayıcı bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan 735 hemşire oluşturmuş, çalışmada 450 çalışana ulaşılmıştır. Katılımcıların, sosyo-demografik verileri için kisisel bilgi formu, Duygusal Zekâ Ölçeği (Schutte tarafından geliştirilen Duygusal Zekâ Ölçeği), Liderlik Davranışları Ölçeği (Bass tarafından geliştirilen Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği-MLQ) ölçüm araçları olarak kullanılmıştır. Araştırma sonucunda hemşirelerin duygusal zekânın alt boyutları puan ortalamalarının yüksek olduğu söylenebilir. Ancak duygusal zekânın (duyguların kullanımı) alt boyutu orta düzeyde kalmaktadır. Hemşirelerin liderlik davranışların algısı alt boyutlarının ortalaması incelendiğinde, hemşirelerin liderlik davranışları algısı alt boyutları puan ortalamalarının yüksek olduğu söylenebilir. En yüksek alt ölçek puan ortalamalarının dönüşümcü liderlik davranışları algısı üzerinde olduğu gözlenmiştir. Çalışmada, hemşirelerin duygusal zekâlarının özellikleri ve sosyo-demografik etkenlere göre değişiklikleri incelenmiştir. Analiz sonucunda, hemşirelerin duygusal zekâ (iyimserlik/ruh halinin düzenlenmesi) puan ortalaması görev ve gelire göre farklılık göstermektedir. Hemşirelerin duygusal zekâ (duyguların değerlendirilmesi) puan ortalaması cinsiyete farklılık göstermektedir. Hemşirelerin duygusal zekâ (duyguların kullanımı) puan ortalaması medeni durum, öğrenim durumu ve mesleki kıdeme göre farklılık göstermektedir. Çalışmada, hemşirelerin liderlik davranışlarının algısı ve sosyo-demografik etkenlere göre değişiklikleri incelenmiştir. Analiz sonucunda, hemşirelerin liderlik davranışları algısı (dönüşümcü liderlik) puan ortalaması yaş, mesleki kıdem, kurumda çalışma süresi, görev, gelire göre farklılık göstermektedir. Hemşirelerin liderlik davranışları algısı (etkileşimci liderlik) puan ortalaması öğrenim durumu, yaş, mesleki kıdem, kurumda çalışma süresi, göreve göre farklılık göstermektedir. Hemşirelerin liderlik davranışları algısı (tam serbestlik) puan ortalaması mesleki kıdem, çalışma şekli, gelire göre farklılık göstermektedir. Çalışmada, duygusal zekâ puanların boyutları ile liderlik davranışların algısı boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığı incelemiştir. Analiz sonucunda, iyimserlik halinin düzenlenmesi boyutunun ilişkin zekâ düzeyleri ile dönüşümcü liderlik davranışları algısı arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İyimserlik halinin düzenlenmesine ilişkin zekâ düzeyleri ile etkileşimci liderlik davranışları algısı arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İyimserlik halinin düzenlenmesine ilişkin zekâ düzeyleri ile tam serbestliğe ilişkin liderlik davranışları algısı arasında pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Duyguların değerlendirmesine ilişkin zekâ düzeyleri ile dönüşümcü liderlik davranışları algısı arasında pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Duyguların değerlendirmesine ilişkin zekâ düzeyleri ile etkileşimci liderlik davranışları algısı arasında pozitif yönlü çok düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Duyguların değerlendirmesine ilişkin zekâ düzeyleri ile tam serbestliğe ilişkin liderlik davranışları algısı arasında negatif yönlü çok düşük düzeyde anlamlı olmayan bir ilişki bulunmuştur. Duyguların kullanımına ilişkin zekâ düzeyleri ile dönüşümcü liderlik davranışları algısı arasında negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Duyguların kullanımına ilişkin zekâ düzeyleri ile etkileşimci liderlik davranışları algısı arasında negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Duyguların kullanımına ilişkin zekâ düzeyleri ile tam serbestliğe ilişkin liderlik davranışları algısı arasında negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the level of emotional intelligence skills and leadership behavioral perception among nurses and to determine the level of differences for emotional intelligence skills and leadership behaviors according to sociodemographic factors and to evaluate the relationship between emotional intelligence skills and leadership behaviors among nurses working at Ankara Numune Teaching and Training Hospital. This is a descriptive study. The population of the study consist of 735 nurses who work at the hospital at the period which this study took a place. The sample of the study consists of 450 nurses. (61.2%) of the total population have been reached. In order to collect the data, personal information form (for socio-demographic features), Emotional intelligence scale (emotional Intelligence Scale which was developed by Schutte), Leadership scale (Multifactor Leadership Questionnaire-MLQ which developed by Bass) were used. The results indicate that the average scores for nurse's emotional intelligence skills components was high (above-average) except for one emotional intelligence component which known as the (utilizations of emotions) was in average. For the leadership behaviors scale, the results indicate that the average scores for nurse's emotional intelligence skills components was high (above-average) and the highest score was giving for (transformational leadership) component. In this study, the emotional intelligence features was evaluated according to nurse's socio-demographic factors. The results indicate that emotional intelligence (optimism/ mood regulation) component's mean points differ according to nurse's duties and income meanwhile (appraisal of emotions) component's mean points differ according to nurse's gender. The results indicate also that emotional intelligence (utilizations of emotions) component's mean points differ according to nurse's level of education, marital status and seniority. In this study also, leadership behavioral perception features was evaluated according to nurse's socio-demographic factors. The results indicate that leadership behavior (transformational leadership) component's mean points differ according to nurse's age, seniority, working time in one's organization, duties and income. The results also had shown that the (transactional leadership) component's mean points differ according to nurse's age, level of education, seniority, working time in one's organization, and duties. This study's results also had shown that (laissez-faire leadership) component's mean points differ according to nurse's seniority, shifts patterns, and income. In this study, the relationship between emotional intelligence skills components and leadership behavioral perception components was evaluated. The results indicate that one of the emotional intelligence components (optimism / mood regulation) were related positively to all leadership behavior's (transformational leadership, transactional leadership, laissez-faire leadership).and the other emotional intelligence component which known as (appraisal of emotions) were related positively to only (transformational leadership) and (transactional leadership).