Türkiye'deki kayak tesislerinin güvenliği
The security of ski facilities in Turkey
- Tez No: 431837
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİYHA TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Kayak Alanları, Kayak Merkezleri, Kış sporları, Security, Ski Areas, Ski Centers, Winter Sports
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'deki kayak tesislerinin güvenliğine ilişkin katılımcı görüşlerinin tespitidir. Çalışmanın örneklem grubunda 252 antrenör(%49,4), 80 milli takım sporcusu(%15,7) ve 178 tesis sorumlusu (% 34,9) toplamda 510 kişi yer almıştır. Bu örneklemdeki katılımcıların 322'si erkek (%63.1), 188'i kadın (%36,9) katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı olarak Mızrak(2011) tarafından geliştirilen“Kayak Alanlarının Güvenliği Ölçeği”kullanılmıştır. KAGÖ ölçeği (1) kayak merkezi, (2) pistler, (3) personel ve (4) mekanik tesisler gibi 4 alt boyuttan ve 23 maddeden oluşmaktadır. Katılımcılar ölçekte yer alan maddeleri (1), Hiç Katılmıyorum ve Tamamen Katılıyorum (5) şeklindeki 5'li Likert tipi ölçek üzerinden değerlendirmişlerdir. Araştırmada Kayak Alanları Güvenliği Ölçeğinin güvenilirlik katsayısı 0,928 olarak çok yüksek bulunmuştur. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek yönlü (One way) Anova testi kullanılmıştır. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları,“Kayak Alanlarının Güvenliği Ölçeğin”'in alt boyutları puanları“cinsiyet, kayak branşı ve yaş ”değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar ortaya koymuştur. Erkek katılımcıların kadın katılımcılardan, kayak branşı alp ve kayak kros olanların kayak branşı snowboard olanlardan, yaşı 32-38 ve 53 ve üzeri olan katılımcıların yaşı 18-24 olan katılımcılardan, yaşı 46-52 olan katılımcıların yaşı 18-24 ve 25-31 olan katılımcılardan kayak alanlarının güvenliğine ilişkin puanlarının yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak,“pist yeterliliği”başta olmak üzere“personel yeterliliği”,“mekanik tesisler yeterliliği”ve“kayak merkezlerinin yeterliliği”kayak alanlarının güvenliğine etken olan en önemli faktörler arasında yer aldığı saptanmıştır. Bu dört alt boyutun ortalamalarının 2,985 - 3,284 aralığında orta düzeyde olduğu, yani katılımcıların kayak alanlarını orta düzeyde güvenli bulduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the opinions of participant on security of ski facilities in Turkey. Research sample consists of 252 trainers (%49,4), 80 national athletes (%15,7) and 178 working personnels at ski centers (% 34,9). 322 are males (%63.1) and 188 are females (%36,9) of sample ( n=510). The“Ski Fields Safety Scales”(SFSS) are used to collect data developed by Mızrak (2011). SFSS is a 23 item- scale which consist of 4 subscales as (1) ski center, (2) ski-run, (3) personnel and (4) mechanical facilities. Respondents are evaluated according to each item on '5 Point Likert Type Scale' ranging from 1 (strongly agree) to 5 (strongly disagree).“Ski Fields Safety Scales”(SFSS) have very high self-consistent exponent (alpha=0,928). Descriptive statistic (frequency, percentage, standard deviation and mean) were used to analyze. While comparing statistically differences between two independent groups 'T-test' and comparing statistically differences between more than two independent groups 'One Way Anova Test' were used. As a result of Anova Test; for determining the differences unlike groups 'Scheffe test' was used as a post-hoc analizer. Results were evaluated ranging from %95 confidence bounds and %5 signifance levels. Results have emerged significantly differences on sex, age, ski branch via the“Ski Fields Safety Scales”(SFSS). Male participants have higher scores than female participants. Cross ski branch participants have also higher scores than snowboard ski branch participants. Participants aged between 32-38 and older than 53 have higher scores than those aged between 18-24. Participants aged between 46-52 are also have higher scores than participants aged 18-24 and participants aged between 25-31 about the safety of skiing fields considering the SFSS. As a result“ski-run adequacy”,“personnel adequacy”,“mechanical facilities adequacy”and“ski center adequacy”were established as most important reasons effecting the safety of skiing fields. The average values of these four dimensions between 2,985-3,284. Therefore, it is concluded that, participants consider ski field is secure on a medium level.