Periapikal lezyonlu dişlerin kanal tedavisinde farklı obturasyon tekniklerinin başarıya etkisinin klinik ve radyografik olarak incelenmesi
Clinical and radiographic examination of the effect of different obturation techniques to the success of root canal treatment of teeth with periapical lesions
- Tez No: 431894
- Danışmanlar: PROF. DR. M.KEMAL ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Thermafil, soğuk lateral kompaksiyon, kök kanal tedavisi, Thermafil, cold lateral compaction, root canal treatment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Periapikal Lezyonlu Dişlerin Kanal Tedavisinde Farkli Obturasyon Tekniklerinin Başariya Etkisinin Klinik Ve Radyografik Olarak İncelenmesi Çalışmamızın amacı, nekroze pulpalı ve periapikal lezyonlu asemptomatik dişlerde Thermafil yöntemi ve soğuk lateral kompaksiyon yöntemleri ile standart bir protokol uygulanarak yapılan kanal tedavilerinin başarısının klinik ve radyografik olarak incelenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Bu çalışma 18-65 yaş aralığında 100 hastada 120 adet üst çene anterior dişin dahil edildiği prospektif randomize bir klinik çalışmadır. Çalışmamızda tek bir uygulayıcı tarafından standart bir protokol uygulanarak Thermafil ve soğuk lateral kompaksiyon yöntemleri ile kök kanal tedavisi uygulanmıştır. Thermafil yöntemi ile 56 adet dişe ve soğuk lateral kompaksiyon yöntemi ile 56 adet dişe kanal tedavisi yapılarak klinik ve radyografik olarak izlendi. Her iki grup için de kök kanal dolgusu süreleri kaydedildi. Tedavi sonrası ağrı Görsel Analog Skala (VAS) kullanılarak değerlendirildi. Kök kanal dolgusu seviyeleri, iki kör gözlemci tarafından Sjögren ve arkadaşlarının değerlendirme kriterlerine göre yapıldı. İyileşmenin değerlendirilmesinde radyografiler, Orstavik ve arkadaşlarının değerlendirme kriterlerine göre yine iki kör gözlemci tarafından yapıldı. Thermafil yöntemi ile kök kanal dolgu süresi soğuk lateral kompaksiyon yönteminden daha kısa sürede tamamlanmaktadır ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır (p 0.05). Thermafil ile kök kanal dolgusu yapılırken taşkınlık soğuk lateral kompaksiyon grubundan daha kontrolsüzdür. Thermafil yöntemi ile daha fazla taşkınlık meydana gelmiştir ve iki grup arasında istatistiksel olarak fark bulunmuştur (p= 0,027). Klinik ve radyografik değerlendirmeler sonrasında Thermafil grubunda iki dişte (% 3,6), soğuk lateral kompaksiyon grubunda bir dişte (% 1,8) başarısızlık tespit edilmiştir. İki yıllık takip periyodu sonrasında iyileşme açısından iki grup arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p > 0.05). Çalışmamızın sonuçlarına göre, asemptomatik periapikal lezyonlu dişlerde Thermafil ve soğuk lateral kompaksiyon yöntemleri ile kanal tedavisi sonrası Thermafil ile kök kanal tedavisi yapılırken kanal patı taşkınlığı daha fazla meydana gelmektedir, ancak iki yıllık takip periyodu sonrası periapikal iyileşme yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışmamızın bulguları özellikle asemptomatik periapikal lezyonlu dişlerde iyileşme oranlarının kök kanal doldurma yöntemi ile ilişkili olmadığını ve Thermafil yönteminin daha kısa sürede tamamlanması ile rutin bir kök kanal dolgusu yöntemi olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Clinical And Radiographic Examination Of The Effect Of Different Obturation Techniques To The Success Of Root Canal Treatment Of Teeth With Periapical Lesions The aim of this clinical study was to investigate and compare clinical and radiological outcome of root canal treatments with using Thermafil and cold lateral compaction methods with standardized clinical protocols, the time required for treatment, extrusion of root canal filling rates and postoperative pain levels between the groups. This study was a prospective randomized clinical trial involving 120 teeth in 100 patients aged between 18–65 years. This study involved patients who required primary, nonsurgical root canal treatmnet with either Thermafil or cold lateral compaction by one endodontist with a standard treatment protocol. A total of 56 teeth were filled with cold lateral compaction and 56 teeth with Thermafil. The time used in the entire of obturation was recorded. In a blind evaluation, the treated teeth radiographs were examined according to Orstavik et al. (1986) by two examiners who did not know their group assignment and each apical root canal filling level was examined according to Sjögren's et al. (1990). The obturation time with Thermafil technique was faster than with cold lateral compaction technique and there was statistical significance between the groups (p 0.05). In conclusion, when obturating root canals using Thermafil, the extension of gutta-percha is uncontrollable than cold lateral compaction technique. Root canal treatment using with Thermafil was faster than that using cold lateral compaction for obturation time. Favorable results of the present study showed that the good sealing ability of both techniques making them appropriate to use in daily endodontic obturations.