Azometin ünitesi içeren mesogenik bileşiklerin sentezi ve karakterizasyonu
The synthesis and characterization of new mesogens containing azomethine units
  1. Tez No: 432048
  2. Yazar: ECE TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIZ BİLGİN ERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı kristaller, Muz Şekilli Moleküller, Azometin Bileşikleri, Liquid Crystals, Banana-Shaped Molecules, Azomethine Units
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Sıvı kristaller, sahip oldukları eşsiz özellikleri nedeniyle geniş uygulama alanı bulan ileri teknoloji malzemeleridir. Sıvı kristalleri bu denli eşsiz kılan, maddenin hem katı ve hem de sıvı halinin karakteristik özelliklerini bünyesinde bulundurmasıdır. Bu malzemeler, sıvılar gibi akışkandır fakat belli bir yönde düzenlerini sürdürürler. Bu nedenle sıvı kristal fazları yönelime bağlı olan; elektrik ve manyetik alanda düzenlenme, çift kırınım, iletkenlik gibi anisotropik fiziksel özellikler gösterirler. Muz şekilli sıvı kristaller, akiral yapıda olmalarına rağmen, mesofazlarında süperyapısal kiraliteye sahip olmaları nedeniyle, teknolojik uygulamalara oldukça geniş olanak sağlayan anti- veya ferroelektrik özellik gösterirler. Moleküler yapı ve moleküllerin düzenlenmesi bu tür sıvı kristallerde istenilen özellikleri elde etmede çok önemli rol oynar. Bu çalışmanın amacı, siyano rezorsinol merkezi çekirdekli azometin ünitesi içeren yeni bükülmüş molekül geometrili sıvı kristallerin sentezi ve mesomorfik davranışlarının incelenmesidir. Elde edilen yeni mesogenlerin yapıları spektroskopik metodlarla (1H-NMR, 13C-NMR ve FTIR) aydınlatılmış, mesomorfik özellikleri polarizasyon mikroskobu ve diferansiyel tarama kalorimetresi ile incelenmiştir. Yeni sıvı kristal bileşiklerinde, merkezi çekirdek, terminal zincirlerin uzunluğu ve türünde değişiklikler yapılarak, yapı-mesogenite ilişkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Liquid crystals are advanced technological materials which are found in a wide range of applications due to their unique properties. Liquid crystals involve properties of both solid and liquid state of matter, this makes that liquid crystals are so unique. These materials show fluidity like liquids but they preserve their order in one direction. Therefore, liquid crystal phases show anisotropic physical properties such as ordering in electrical and magnetic fields, birefringence, conductivity which depend on orientation. Although banana-shaped liquid crystals are achiral, they show anti- or ferroelectricity property which provides a variety of application due to their superstructural chirality. The molecular structure and order of molecules play a key role to obtain desired properties. The aim of this study is the synthesis and investigation of mesomophic properties of new bent-core liquid crystals with cyano resorsinol central unit which contains azomethine unit. The structures of new mesogens have been characterized by spectroscopic methods (1H-NMR, 13C-NMR and FTIR), the mesomorphic properties have been investigated by polarization microscope and differential scanning calorimeter. The structure-mesogenity relation in the new liquid crystal compounds have been investigated by modifying of central unit, the length and type of terminal chains.