Çeşitli yöntemler ile türkiye pazarında bulunan çayların içerdiği elementlerin belirlenmesi, insan sağlığına olan etkilerinin araştırılması
Determination of the elements contained in teas in turkey market with various methods, investigation effects on human health
- Tez No: 432093
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. EMEK DERUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çay, elementler, karbonat etkisi, ICP-OES, mikrodalga çözümlendirme, Tea, elements, carbonate effect, ICP-OES, microwave digestion
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Türkiye'de sudan sonra en çok tüketilen içecek çaydır. Çayların element içeriği bakımından insan sağlığına etkileri bilim için önemlidir, bu yüksek lisans tez çalışması kapsamında çaylarda element içerikleri belirlenmiş ve Türk toplumunda kahvehanelerde (kıraathanelerde) çaydan daha fazla dem elde etmek için yaygın olarak karbonat eklenebilmektedir. Diğer bir çalışma çaylarda bulunan element içeriklerine karbonat etkisi olacaktır. Bununla birlikte çayların katı hallerinin ve demli hallerinin element içerikleri karşılaştırılmıştır. Bu çalışma kapsamında, Türkiye'de en çok tüketilen bitki çaylarından siyah, bergamot aromalı, yeşil, rezene, nane ve ada çayı; meyva çaylarından elma, limon ve kuşburnu çayları seçilmiştir. Öncelikle seçilen çaylarda demleme yönteminden sonra insan sağlığı için yararlı olan elementlerden; kalsiyum (Ca), kobalt (Co), krom (Cr), demir (Fe), potasyum (K), magnezyum (Mg), mangan (Mn), sodyum (Na), fosfor (P), selenyum (Se), ve çinko (Zn), yararlı olmayan elementlerden; alüminyum (Al), arsenik (As), baryum (Ba), kadmiyum (Cd), molibden (Mo), kurşun (Pb), antimon (Sb) ve titanyum (Ti) İndüktif Eşleşmiş Plazmatik Optik Emisyon Spektrometresi (ICP-OES) ile belirlenip, çayların element içerikleri üzerine karbonat etkisi demleme yönteminden sonra ICP-OES ile incelenmiştir. Son olarak, mikrodalga çözümlendirme metodundan sonra ICP-OES ile çayların katı halinde bulunan element içerikleri belirlenmiş ve çayın katı halinin içerdiği element miktarı ile demli halinin içerdiği element miktarları karşılaştırma yapılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, tea is the most consumed drink comes after water. The effects of elements found in teas on human health is important subject for science. I n this master's thesis, element contents of teas are determined and the carbonate is common to the Turkish society can be added to tea for obtain more infusion in cafes and traditional coffee houses. Another research will be carbonate effects on contents of elements found in teas. In addition to this, the element contents of solid forms and brewed forms of the teas were compared. The scope of this study, the various teas that are black, early grey, green, fennel, mint and sage teas from herbal teas; apple, lemon and rosehip teas from fruit teas be widely consumed in Turkey were selected. First of all, after infusion in the selected teas essential elements that are calcium (Ca), cobalt (Co), chromium (Cr), iron (Fe), potassium (K), magnesium (Mg), manganese (Mn), sodium (Na), phosphorus (P), selenium (Se) and zinc (Zn); non-essential elements that are aluminum (Al), arsenic (As), barium (Ba), cadmium (Cd), lead (Pb), antimony (Sb) and titanium (Ti) were determined by Inductively Coupled Plasma Optic Emission Spectrometer (ICP-OES). The carbonate effect on the elements contents of the teas was investigated after infusion method by ICP-OES. Finally, the element contents of solid form teas were determined after microwave leaching method by ICP-OES and the element contents of solid forms and brewed forms of the teas were evaluated by comparison.