Pamam türü dendrimerlere katalitik özellik kazandırılması
Introduction of catalytical properties to the pamam type dendrimers
- Tez No: 432207
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN TÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Dendrimer, mikrodalga, homojen katalizör, Dendrimer, microwave, homogenous catalyst
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma başlıca üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde mikrodalga destekli sentez yöntemi ile 4. jenerasyona kadar yeni nesil amin ve hidroksil sonlu PAMAM türü dendrimer sentezi gerçekleştirildi. Sentezlenen dendrimerler sıvı faz alıkonma (LPR) yöntemi ile saflaştırıldı ve FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR spektroskopileri ile karakterize edildi. İkinci bölümde, sentezlenen hidroksil sonlu 4. jenerasyon PAMAM dendrimeri katalitik nano şablon haline getirebilmek için bakır(II) iyonlarının dendrimerin iç boşluklarındaki tersiyer amin grupları ile kompleksleşmesi sağlandı ve ardından dendrimer içerisinde alıkonulan bakır(II) iyonlarının NaBH4 ile dendrimeri terk etmeden indirgeme işlemi gerçekleştirildi. Bu aşamalar UV-Vis cihazı ile takip edildi. Son bölümde ise, dendrimer boşluklarına hapsedilen metal nanopartiküllerin homojen katalizör olarak reaksiyon ortamında 4-Nitrofenol molekülünü indirgeme işlemi UV-Vis cihazı ile takip edildi.
Özet (Çeviri)
Current study was composed of mainly from three part. First of all amine and hydroxide terminal PAMAM type dendrimers were synthesized up to fourth generation by means of Micrwowave Assisted Reaction Technique. Synthesized dendrimers were purified by liquid-phase polymer-based retention method. Purified dendrimers were characterized by using FT-IR, 1H-NMR, and 13C-NMR spectroscopic techniques. In the second part; fourth generation of hydroxide terminated PAMAM was used as catalytical nano-template by inserting copper(II) ions. At this phase, copper ions were complexed with the interiour tertiary amines then reduced to metallic copper by NaBH4 so that metallic copper was encapsulated at internal caity of dendrimers. Complexation and reduction were monitored by UV-Vis spectroscopy. Finally copper encapsulated dendrimers (nanoparticles) were succesfully used as homegenous catalyst for reduction of 4-Nitrophenol, again this process was monitored ultraviolet-visible spectrophotometry.