Geri Dön

Varyans ve serbestlik derecesi konusunun bilgisayar destekli öğretimi

Teaching variance and degree of freedom through computer assisted instruction

  1. Tez No: 432281
  2. Yazar: YEŞİM SÜRMELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN PERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 80

Özet

Bu çalışmanın amacı varyans ve serbestlik derecesi konularını öğreten bir özel öğretici yazılım tasarlamak ve bu yazılımın öğrenmeye olan etkisini incelemektir. Bilişsel Çoklu Ortam Öğrenme Teorisi ve Gagne Öğretim Modeli materyalin teorik çerçevesini oluşturmuştur. Çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, materyalin etkililiği 15 öğretim üyesi üzerinde denenmiş ve sonuçlar öğretim üyelerinin uygulama sonucunda varyans ve serbestlik derecesi konularını iyi öğrendiklerini göstermiştir. İkinci aşamada ise, materyal lisans öğrencileri üzerinde uygulanmıştır. Lisans öğrencileri üzerine yapılan çalışmaya Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü'nde öğrenim gören ve Çoklu Ortam Tasarımı ve Üretimi dersini alan 35 öğrenci katılmıştır. Bu öğrenciler deney ve kontrol grubu olmak üzere rastgele iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu öğrencileri geleneksel yolla varyans ve serbestlik derecesi konularını öğrenirken, deney grubu öğrencileri bu konuları özel öğretici yazılım yoluyla bireysel olarak öğrenmişlerdir. Çalışma sonucunda, iki grup arasında istatistiksel olarak performans farkı ortaya çıkmamıştır. Ancak kavramsal anlama sorularında deney grubu öğrencilerinin performansı kontrol grubundan daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, cinsiyetin öğrenmeye olan etkisinin incelendiği 2 x 2 two way ANOVA testine göre, erkeklerin bilgisayar destekli öğretimden kadınlara göre, öğrenme açısından daha çok faydalandığı görülmektedir. Bu çalışma sonuçlarına göre, geliştirilen materyalin varyans ve serbestlik derecesi konularını öğrenmek isteyenler için faydalı olacağı düşünülmektedir.

Özet (Çeviri)

The main purpose of the current study was to develop a tutorial to teach variance and degree of freedom and measure its effectiveness on learning these topics. Cognitive Multimedia Learning Theory and Gagne Instructional Design Model were utilized as theoretical framework when creating this material. This study consisted of two parts. The effectiveness of this material was tested with 15 faculty members in the first step. Results showed that these faculty members learned these topics very well. This material was implemented with undergraduate students in the second step. 35 pre-service teachers in the department of computer education and instructional technology enrolled in multimedia design and development course took part in the study in the second step. These students were randomly selected to control and experimental groups. Students in the control group learned variance and degree of freedom in a traditional way. Those in the experimental group learned these two topics with the help of the tutorial individually. The results revealed no significant difference between the two groups; however, the performance of experimental group was found to be statistically higher than the control group when it comes to grasping conceptual understanding of these concepts. In addition, 2 x 2 two way ANOVA test, results revealed that male pre-service teachers benefited from the material more than the female pre-service teachers did. This result suggested an interaction effect of gender. Based on these results, we believe that learners of statistics use this material to grasp an understanding of these concepts.

Benzer Tezler

  1. Lise ve özel dershane yönetici davranışlarının örgütsel açıdan karşılaştırılması

    Başlık çevirisi yok

    ÜMİT DOĞAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1993

    İşletmeSelçuk Üniversitesi

    Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MUSA GÜRSEL

  2. İlköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin sınıf-içi davranışlarının demokratiklik düzeyleri

    The democratic levels of in-class behaviours of teachers who study in primary schools

    EBRU ÇAKMUR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Eğitim ve ÖğretimYeditepe Üniversitesi

    Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. SEMRA ÜNAL

  3. Eğitimde yerelleşmenin endüstri meslek lisesi müdürlerinin kişisel gelişimlerine olan etkisinin incelenmesi (İstanbul ili örneği)

    The impact of localization in education on the personal improvements of the principals of industrial technical high schools to the examine (for exam İstanbul)

    OKŞAN YILDIZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AHMET EMRE BİLGİLİ

  4. Denetimli serbestlik uygulamasında motivasyonel görüşmelerin etkinliği

    Efficiency of motivational interviewing in the setting of probation

    SEVİNÇ ÖZCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    PsikiyatriEge Üniversitesi

    Psikiyatri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAKAN COŞKUNOL

  5. Erken çocukluk dönemindeki çocukların bilimsel süreç becerileri

    Science process skills of early childhood children

    ZEYNEP GÜLÜM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Eğitim ve ÖğretimDokuz Eylül Üniversitesi

    Temel Eğitim Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GÜZİN ÖZYILMAZ