Swot analizi ve çok kriterli karar verme teknikleri ile strateji geliştirme
Strategy development with Swot analysis and multi criteria decision making techniques
- Tez No: 432312
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZA GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok kriterli karar verme, SWOT, AHP, TOPSIS, ELECTRE, Gri İlişki Analizi, Multiple Criteria Decision Making, SWOT, AHP, TOPSIS, ELECTRE, Grey Relational Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Karar verme, verilen kararların sonuçları bir organizasyonun geleceği için büyük birer risk faktörü olarak kabul edildiğinden beri, büyük bir sorun olmuştur. Son zamanlarda organizasyonlar için daha çok güvenilir kararlar verebilmek adına karar verme teknikleri geliştirilmiştir. Bu çalışma, başarılı bir karar verme sürecinde birleştirilmiş karar verme metotları kullanımının önemini kanıtlamayı amaçlamaktadır. Bir seramik üretim şirketinde, gelecek stratejileri için hızlı aksiyon alabilmek adına çok kriterli karar verme teknikleri uygulanmıştır. Organizasyonun hayatta kalabilmesi adına uygulanması gereken potansiyel stratejileri belirlemek amacıyla SWOT analizi kullanılmıştır. Potansiyel stratejiler belirlendikten sonra, her bir potansiyel stratejinin önemini belirlemek için Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP), TOPSIS, ELECTRE ve Gri İlişki Analizi metotları kullanılmıştır. Bu çalışma, birbirinden farklı çok kriterli karar verme metotları tarafından sıralanan potansiyel stratejilerin karar verme sürecini ne kadar kolaylaştırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Decision making is a big issue for organizations, since the consequences of given decisions was identified as one of the major risk factors for organizations' future. Decision making methods were improved in order to make far less insecure decisions for organizations future recently. This study aims to prove the importance of using combined decision making methods for a successful decision making process. In a ceramic manufacturing company, multi criteria decision making processes were applied for taking quick action for future strategies. SWOT analysis was used for determining potential strategies of an organization that should be implemented to survive. After potential strategies obtained, multiple criteria decision making methods Analytical Hierarchy Process (AHP), TOPSIS, ELECTRE and grey relational analysis was used in order to determine the importance of each potential strategy. This study shows the potential strategies ranked by different multiple criteria decision making methods easer the decision making process.