Özel okullarda stratejik yönetim sürecinde swot analizinin çok kriterli karar verme yöntemi ile entegrasyonu ve bir uygulama
Integrating swot analysis with multicriteria decision making method in strategic management process at private schools and a practice
  1. Tez No: 556238
  2. Yazar: FATMA BÜŞRA ERÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Analytic Hierarchy Process, Multi-Criteria Decision Making, Private Schools
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bir işletmenin, organizasyonun veya bir sektörün verimliliğinin arttırılabilmesi için güçlü ve zayıf yönlerinin iyi bilinmesi ve ileride ortaya çıkabilecek fırsatlar veya tehditlerin saptanması gerekmektedir. Böylelikle ileride nasıl bir strateji uygulanması gerektiği daha kolay belirlenecektir. Çünkü SWOT analizi en iyi stratejiyi seçmek değil, uygulanması mümkün olan alternatif stratejiyi geliştirmek amacıyla yapılmaktadır. Bu özelliğinden dolayı stratejik planlama süreçlerinin çoğunda SWOT analizi kullanılmaktadır. SWOT analizi sonrası oluşturulan güçlü zayıf yönler ile fırsat ve tehditlerin önem derecelerinin bilinememesi, önceliklerinin anlaşılamaması SWOT analizinin eksik bir yönü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, stratejik yönetim uygulamalarında sıklıkla kullanılan SWOT analizinin sayısallaştırılması amacıyla Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden olan Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) tekniği kullanılarak bir uygulama örneği sunmaktır. Thomas L. Saaty tarafından geliştirilen AHP, karar verme problemlerinin çözümünde yaygın olarak kullanılan ve çok kriterli karar verme problemlerinin modellenmesini sağlayan bir nicel karar verme yöntemidir. Yöntem karmaşık problemleri; problemin ana hedefi, kriterleri, alt kriterleri ve alternatifleri arasındaki ilişkiyi modellemektedir. Bu yöntemin en önemli özelliği karar vericinin objektif ve sübjektif yargılarını bir arada kullanabilmesidir. Özet olarak AHP, bilginin, deneyimin, bireyin düşüncelerinin ve önsezilerinin mantıksal bir şekilde birleştirildiği bir yöntemdir. Çalışmanın ilk aşamasında, özel okul olarak eğitim hizmeti sunmakta olan bir eğitim kurumunun, üstünlükleri ve zayıflıklarının yanı sıra tehditleri ve fırsatları, Delphi yöntemi kullanılarak uzman görüşlerinin alınması sonucu oluşturulan SWOT analizi aracılığıyla ortaya konulmuştur. İkinci olarak SWOT analizinde elde edilen faktörlerin, ikili karşılaştırma matrisleri oluşturulmuştur. Bu matrisler SWOT faktörlerinin belirlenmesi aşamasında bulunan 9 ayrı uzman kişi tarafından Saaty'nin 1-9 ölçeğinden yararlanılarak doldurulmuştur. Alınan uzman görüşleri sonucunda grup karar verme sürecinde Çok Kriterli Karar Verme yaklaşımı olan Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHS) ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiş ve her bir SWOT faktörünün ağırlıkları ve öncelik değerleri hesaplanmıştır. Yöneticiler okulun en güçlü yönleri olarak, fiziksel imkânların üst düzeyde olması, öğretmen kadrosunun genç ve dinamik olması, okulun bünyesinde program/yayın geliştirme, öğretim teknolojileri/materyal geliştirme ve öğretmen akademisi gibi birimlere sahip olması, okulun güvenliğinin üst düzeyde olması gibi özellikleri gösterirken en zayıf yönleri olarak ise, okulun yeni açılmış olması sebebiyle marka bilinirliğinin az olması, fazla hiyerarşik ve katı bir yapının olması bu durumun öğretmenlerin motivasyonunu düşürmesi, öğretmenlerin kurum aidiyetinin az olması olarak belirtmişlerdir. Fırsatlar; okulun bulunduğu bölgenin gelişen ve büyüyen bir potansiyele sahip olması, kurumun misyonu ile velilerin bakış açılarının aynı olması, kurumun büyüme stratejisi, ülkedeki değişen eğitim felsefesiyle uyumlu bir eğitim felsefesine sahip olması olarak belirtilmiştir. Tehditler ise, geleneksel eğitim zihniyetine sahip olan velilerin olağanüstü beklentileri, özel okul olması sebebiyle velinin gereğinden fazla söz sahibi olması, rakip okulların uyguladığı ücret politikası ve bölgedeki özel okulların sayısının gitgide artması olarak gösterilmiştir. Elde edilen veriler çok kriterli bir karar verme yaklaşımı olan Analitik Hiyerarşi Prosesi ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiş ve her birinin öncelik değerleri hesaplanmıştır. Son olarak sayısal bulgulara dayanarak öğretim kurumunun stratejik yönetim sürecinde kullanması amacıyla alternatif stratejiler oluşturulmuştur. Stratejik planlama süreçlerinin çoğunda SWOT analizi kullanılmaktadır. SWOT analizi sonrası oluşturulan güçlü zayıf yönler ile fırsat ve tehditlerin sayısallaştırılmaması analizin sınırlılığını oluşturmaktadır. SWOT analizi ile AHP'nin birlikte kullanımı sonucunda, SWOT çözümlemelerindeki SWOT grupları ve her bir SWOT grubu içerisindeki SWOT faktörlerine yönelik önem durumları, sayısallaştırılarak ölçülebilir hale getirilmiştir. Böylece SWOT grupları ile her bir SWOT grubundaki SWOT faktörlerine ait öncelikler sayısal değer olarak belirlenmiş ve bunlar önem sırasına konulmuş olup ardından alternatif stratejiler oluşturulmuştur. Araştırmanın neticesinde belirlenen en güçlü yön ve en büyük tehdit birleştirilerek GT Stratejisi, en güçlü yön ve en büyük fırsat birleştirilerek GF Stratejisi, en zayıf yön ve en büyük tehdit birleştirilerek ZT Stratejisi, son olarak en zayıf yön ile en büyük fırsat birleştirilerek ZF Stratejisi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
A business, organization or sector in order to enhance the efficiency of the strengths and weaknesses are well known, and is a need to identify threats or opportunities that may arise in the future. Thus, the future needed in the implementation of the strategy will be determined more easily. SWOT analysis is not to select the best strategy, it made in order to develop a possible alternative strategy is the implementation. Because of this property, SWOT Analysis is used in most of the strategic planning process. After the SWOT Analysis generated strong weaknesses, opportunities and threats of the severity is not known, the understanding of the priorities of the SWOT Analysis as a missing aspect. The purpose in this work, strategic management in the digitization of frequently used application for the purpose of the SWOT Analysis multi-criteria decision making methods using AHP is to provide an example application of the technique, which is one of. AHP was developed by Thomas L. Saaty, and widely used for solving decision making problems in multi-criteria decision modeling enables quantitative decision-making problems is a method of. The method of complex problems; problems of the main goal, criteria, sub-criteria and alternatives is to model the relationship between. The most important feature of this method is it's ability to use a combination of objective and subjective judgments of decision-makers. In summary, the AHP, the knowledge, the experience and intuition of the individual's thoughts are combined in a logical manner is a method where. During the first phase of the study, an educational institution that offers the service of education as a private school, advantages and weaknesses, as well as threats and opportunities using Delphi method, SWOT Analysis is created as a result of the receipt of the expert opinion demonstrated through. Second, the SWOT Analysis of the factors obtained in binary comparison matrices were created. These matrices SWOT the determination of the factors that are at the stage of 1-9 using the scale 9 are filled by separate specialist Saaty. As a result of the expert opinions, group decision-making process in a multiple criteria decision approach, the analytic hierarchy process (AHP) has been evaluated in comparison with and the weights of each SWOT factor and priority values have been calculated. The school administrators are the most powerful aspects of the physical facilities to be at the top level of the teacher staff is young and dynamic, within the school program/publication development, instructional technology/materials development, and teacher training Academy have units such as, while features such as a high level of school safety as the weakest aspects, brand awareness is less due to the opening of new school, that there is more hierarchical and rigid structure, this situation is to reduce the motivation of teachers, teachers were identified as not belonging to the institution. Opportunities; to be thriving and growing with a potential of the region where the school is located, the perspectives of parents with the mission of the institution be the same, the institution's growth strategy, consistent with changing educational philosophy the educational philosophy in the country are noted as having. Threats, the parents who have extraordinary expectations of traditional training mentality, parents have more say than enough of, rival schools-imposed wage policy and increasing numbers of private schools in the region are shown as. The data obtained from a multi-criteria decision approach, the analytic hierarchy process (AHP) were evaluated in comparison with each of the priority values have been calculated. Finally, numerical, based on the findings of the institution's strategic management process was created for use in teaching alternative strategies The SWOT Analysis is used in most of the strategic planning process. After the SWOT Analysis generated strong weaknesses, opportunities, and threats analysis of failure constitutes the limitation of numerical. AHP with the use of SWOT as a result of the SWOT groups and SWOT factors SWOT SWOT Analysis case for the importance of each group has been made can be measured by digitizing. Thus, the priorities of SWOT factors SWOT groups SWOT is designated as the numeric value of each group, and these were placed in order of importance. As a result of the research; ST strategy is created by combining specified the strongest factor and the biggest threat, SO strategy is created by combining specified the strongest factor and biggest opportunity, WT strategy is created by combining specified the weakest factor and the biggest threat, WO strategy is created by combining specified the weakest factor and the biggest opportunity.