Yüksek dayanımlı betonun optimum karışım oranlarını belirlemek için Rough-AHP ve MOORA tabanlı Taguchi optmizasyonu
Rough-AHP and MOORA based Taguchi optimization to determine optimal mixture proportions of the high strength concrete
- Tez No: 432313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL KIZILKAYA AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deney Tasarımı, Kaba kümeleme Teorisi, Taguchi Metodu, Çok Kriterli Karar Verme, AHP, MOORA, Design of Experiment, Rough Set Theory, Taguchi Method, Multi Criteria Decision Making, AHP, MOORA
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzde optimizasyon problemlerinin çözümünde birbirlerini olumlu veya olumsuz etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörlerin seçimi çeşitli performans ölçütlerini etkilemektedir. Ayrıca her bir yanıt değişkeninin problem üzerindeki etkisi farklı olabilir. Bu çalışma, hazır beton tasarımında yanıt değişkenlerinin etkisini belirlemek için kaba kümeleme ile analitik hiyerarşi prosesi (Rough-AHP) yöntemini ve optimum karışım oranını belirlemek için MOORA (Multi-objective Optimization on the basis of Ratio Analysis)-Taguchi yöntemini önermektedir. Deneyler sonucu elde edilen veriler için sinyal/gürültü oranları bulunduktan sonra, Rough-AHP yöntemi ile her bir performans kriterinin ağırlığı belirlenmiştir. Daha sonra sinyal/gürültü (S/N) oranları ve ağırlıklar ile normalize karar matrisi oluşturularak çoklu yanıt problemini tek yanıtlı problem haline dönüştürmek için çok kriterli karar verme yöntemi olan MOORA-Oran metodu kullanılmıştır. Elde edilen değerlerle Taguchi metodu kullanılarak, deneyi optimize eden faktör ve düzeyler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Generally, there are a lot of factors which affect positively or negatively solution of the optimization problems. The selection of these factors affects various performance criteria. Furthermore, impact on problems of each performance criteria might be different. This study suggests Rough-AHP method to determine impacts of the performance criteria and MOORA-Taguchi approach to calculate the optimal mixture ratios in ready-mixed concrete design. After signal to noise (S/N) ratios are calculated for the data which is obtained by experiments, weight of each performance criteria is determined through Rough-AHP method. A normalized decision matrix is generated by S/N ratios and weights. Then MOORA-Ratio (Multi-objective Optimization on the basis of Ratio Analysis) method, which is one of the multiple-criteria decision making models, is used to convert the multiple-response problem into a single-response problem. The values which are obtained are used by Taguchi method and levels of the factors optimizing the design of experiment are determined.