Ömer Seyfettin'in hikâyelerinin cümle sıklığı açısından incelenmesi
Examined in terms of the frequency of the sentence the story of Ömer Seyfetttin
  1. Tez No: 432333
  2. Yazar: NURULLAH AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M.ABDULLAH ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Seyfettin, tasnifçi çalışma, kazanım plân örneği hazırlama, örnek hikâye kurgulama, Ömer Seyfettin, sorter working, preparing acquisition plan sample, fictionalising sample story
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Ömer Seyfettin bugün sadece hedef kitlesi çocuklar olan bir yazar olarak görülmeye, eserleri de çoğunlukla değerler noktasında incelenmeye başlanmıştır. Herke-sin malumudur ki Ömer Seyfettin her muhtevaya uygun bir kurgu geliştirerek hikâyenin şiir gibi bir tür olduğunu edebiyat dünyasına kabullendirmiş ve bu yeni türü edebiyatımıza sevdirmiştir. Ömer Seyfettin'in eserlerinin bu yönüne dikkati çekme; hikâyelerindeki hareket, diyalog, tasvir, kanaat ve takdim cümlelerinin ne oranda ve nasıl tutarlı olduklarını ortaya koyma çalışmanın temel amacıdır. On iki yıllık zorunlu kademeli eğitime geçilmesiyle birlikte eğitim sistemimizin ilk, orta kademelerinde bazı aksaklık ve eksiklilerin ortaya çıktığı görülmeye başlan-mıştır. Görülen aksaklık ve eksiklilerden biri de seçmeli dersler için hazırlanan yıllık kazanım plânlarının olmayışıdır. Bu çalışmada Ömer Seyfettin'in hikâyelerinden elde edilen nicel veriler esas alınarak Sekizinci sınıf düzeyine uygun“Seçmeli Yazarlık Becerileri Yıllık Kazanım Plân Örneği”hazırlama ve bu plândan hareketle bir grup sekizinci sınıf öğrencisiyle hikâye kurgulama çalışması yaparak kazanım plân örneği-nin başarısını test etme ayrıca amaçlanmıştır. Çalışmanın öncelikli amacına uygun olarak Ömer Seyfettin'in aslına uygun bir şekilde neşredilen hikâye külliyatı konularına göre gruplandırılıp doküman analizine tabi tutulmuştur. Örnekleme tekniklerinden birisi olan kontrollü örnekleme yoluyla konularına göre gruplandırılan eserlerden bazıları çalışmanın evreni belirlenmiştir. Diyalog, tak-dim, hareket, tasvir ve kanaat gibi kavramlar sınırları belirli bir şekilde tanımlandıktan sonra ise seçili eserler veri analizine tabi tutulmuştur. Yapılan tasnifçi çalışma sonu-cunda Ömer Seyfettin'in eserlerini belirli sisteme göre kurguladığı ve hikâyeler ara-sında diyalog, takdim, hareket, tasvir ve kanaat cümlelerinin oranı açısından tutarlılı-ğın olduğu görülmüştür.“Ömer Seyfettin'in hikâyelerinin incelenmesinde ele alınan çeşitli tasnifçi ça-lışma unsurları, kullanım sıklıklarına uygun bir şekilde kullanılarak ve 8.sınıf Türkçe Ünitelendirilmiş Yıllık Planı'ndaki yaratıcı yazma becerileri yönünden yer verilen kazanımlar dikkate alınarak 8.Sınıf Yazarlık ve Yazma becerileri Yıllık Kazanım Plân Örneği”hazırlanmıştır. Hazırlanan bu plânla“Yazarlık ve Yazma Becerileri”dersinde ders öğretmeninin rehberliğinde bir grup sekizinci sınıf öğrencisinin rahatlıkla olay hikâye tarzında hikâye kurgulayabildikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ömer Seyfettin is started to be seen as an author whose target audience is just children and his works are started to be analyzed in value points. It is known by everybody that Omer Seyfettin made literature world accept the story as a kind like poem and made this new kind loved in our literature by developing a fiction suitable for all contents. The main aim of this study is to draw attention to this side of Omer Seyfettin' s works, revealing how consistent the motion, dialog, description, opinion and introduction sentences are. It is started to be seen that some malfunctions and deficiencies occurred in primary and secondary levels of our education system as we passed 12-year Compulsory Education System without an exact preparation. One of the malfunctions and deficiencies is lack of annual acquisition plans for optional sub-jects. In this study, preparing 'Optional Authorship Skills Annual Acquisition Plan Sample' suitable for 8th grade level based on quantitative data gained from Omer Seyfettin's stories and testing the success of acquisition plan sample by making story editing with a group of 8th grade students via this plan are also planned. In accor-dance with the primary aim of the study, Omer Seyfettin's story corpora which are diffused literally according to their subjects are grouped and they are subjected to a document analysis. Via controlled sampling method,one of the sampling methods, some of the works that are grouped according to their subjects are chosen to be the target population of the study. After the limits of terms such as dialog, introduction, motion, description and opinion had been explained significantly, chosen works were put into data analysis. As a result of the sorter study, it has been seen that Omer Seyfettin fictionali-zed his works according to a significant system and the ratio in dialogs, introduction, motion, description and opinion sentences between the stories are consistent. '' Vari-ous sorter working factors handled in analyzing of Omer Seyfettin's stories by using them appropriately according to their usage frequency and 8th grade Authorship and Writing Skills Annual Acquiring Plan Sample have been prepared by considering acquisitions about creative writing skills included in 8th grade Turkish Annual Plan. With this plan, it has been seen that a group of 8th grade students are able to fictiona-lise fact stories easily under the guidance of their teacher in Authorship and Writing Skills lesson.