Kadın istihdamı ve Türkiye'de kadın istihdamını etkileyen faktörlerin analizi
Women's employment and analysis of factors affecting women's employment in Turkey
  1. Tez No: 846020
  2. Yazar: HACER SAMIKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE MERVE KOŞAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın İstihdamı, Ekonomik Kalkınma, Türkiye Ekonomisi, Women's Employment, Economic Development, Turkish Economy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kadın istihdamı, bireysel olarak kadınların hayatını etkilemekle birlikte toplumun genel gelişimi ve sürdürülebilirliği üzerinde olumlu etkiler oluşturmaktadır. Kadınların işgücüne katılması üretkenliği artırarak önemli rekabet avantajı sağlayacaktır. Kadınların ekonomik olarak güçlenmesi, gelir dağılımının daha adil olmasına katkıda bulunacaktır. İşgücü arzı kadınların işgücüne katılmasıyla çeşitlenerek, işgücü piyasasında daha istikrarlı bir yapı sağlanacaktır. Kadınların çalışma hayatında yer alması, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik ederek toplumsal refahın artmasına katkı sağlayacaktır. Bu nedenle, kadın istihdamını teşvik etmek, desteklemek ve cinsiyet eşitliği için adil fırsatlar sağlamak önemli görülmektedir. Bu çalışmada kadın istihdamını etkileyen makroekonomik faktörler araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar uzun dönemde kadın istihdamının enflasyonla aynı yönde, büyüme ve ihracatla ters yönde hareket ettiğini göstermiştir. Ekonomik istikrar açısından beklenenin tersine sonuç elde edilmesi, Türkiye'de kadın istihdamının daha fazla geliştirilmesi gerekliliğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Women's employment affects the lives of individual women and has positive impacts on the overall development and sustainability of society. Women's participation in the labor force will provide significant competitive advantage by increasing productivity. Women's economic empowerment will contribute to a more equitable distribution of income. Labor supply will be diversified with women's participation in the labor force, ensuring a more stable structure in the labor market. Women's participation in the labor force will contribute to increased social welfare by promoting gender equality. Therefore, it is important to encourage and support women's employment and provide fair opportunities for gender equality. This study investigates the macroeconomic factors affecting women's employment. The results show that in the long run, female employment moves in the same direction with inflation and in the opposite direction with growth and exports. The contrary result in terms of economic stability shows that women's employment in Turkey needs to be further improved.