Actors, legal formation and authenticity in İslamic banking and organic agriculture in Turkey
Türkiye'de katılım bankacılığı ve organik tarımda aktörler, kanuni oluşum ve otantisite
- Tez No: 432350
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGECAN KOÇAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: örgütsel biçimler, otantisite, Katılım Bankacılığı, organik tarım, Türkiye, organizational forms, authenticity, Islamic banking, organic agriculture, Turkey
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Etik değerlere dayalı yeni örgütsel biçimlerin nasıl şekillendiğine odaklanan bu çalışmada, Türkiye'de katılım bankacılığının ve organik tarımın başlangıçlarından itibaren otuz yıllık süreçleri tümevarım kalitatif çalışma yöntemi ile incelenmiş ve katılım bankacılığının ve organik tarımın nasıl kavramsallaştığı, kanunlarla nasıl tanımlandığı ve çeşitli aktörlerce nasıl anlaşıldığı ve anlatıldığı araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, katılım bankacılığında İslam Hukukuna dayalı bir ideal banka ve ekonomi anlayışının ve organik tarımda Doğanın işleyiş kanunlarını temel alan bir ideal tarım ve üretim anlayışının bu iki endüstrinin şekillenmesindeki çok boyutlu rolleri bulunmuştur. Her iki endüstride de uygulamaların, tanımların ve benimsenen etik değerlerin ideal modellere uygunluğu, bir başka ifadeyle otantikliği hem şekilleri hem maksatları yönünden tartışılagelmiş ve ideal modellerin kendileri ve dayandığı temeller de bu tartışmalara konu edilmiştir. Çeşitli aktörlerin dahil olduğu bu tartışmalar hem katılım bankacılığında hem organik tarımda uygulamaları ve kanuni süreç ve tanımları etkilemekle kalmayıp, ideal modellerin de zamanla daha ayrıntılanmasına katkıda bulunmuştur. Uygulamalar, tanımlar ve bunları ideal modellere uyumlu kılma çabaları arasındaki ilişkileri ortaya koyan bu çalışma, otantisite kaygısının etik değerlere dayalı yeni örgütsel biçimlerin şekillenmesindeki rolününün anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation investigates how new organizational forms with explicit moral claims take shape as various actors make, revise, and evaluate symbolic claims and concrete practices To this end, I inductively examine Islamic banking and organic agriculture in Turkey throughout their history spanning three decades to understand how Islamic banking and organic agriculture are conceptualized, codified into law, translated into commercial products, and communicated to various audiences. I find that in both industries the question of 'alignment' to an 'ideal', the ideal being informed by the alternative codes of, Islamic law in the case of Islamic banking, and the rules of Nature in the case of organic agriculture was persistent throughout the history of these industries. Debates over authenticity of practices, definitions and purposes in relation to the 'ideal' included deliberate discussions of the sources and the nature of that 'ideal' facilitating ever detailed accounts of the 'ideal' and influencing the practices and the law and regulations along the way. In explicating the connection between construction of meanings and practices and their relation to authenticity, this dissertation provides insights into how authenticity concerns as conforming to a sacralized ideal play out in the trajectory of new organizational forms with moral claims.