Self-knowledge through self-tracking devices: Design guidelines for usability and a socio-technical examination from posthumanity perspective
Dijital takip cihazlariyla benlik algısı: Kullanılabilirlik için tasarım prensipleri ve posthümanite perspektifinden sosyo-teknik bir inceleme
- Tez No: 432355
- Danışmanlar: DR. ELİF AYİTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Güzel Sanatlar, Industrial Design, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: aktivite takip cihazları, dijital hayat kayıtları, özfarkındalık, kullanıcı deneyimi, posthümanite, lifelogging devices, personal informatics, self-awareness, user experience, posthumanity
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Dijital Çağ ile birlikte, çeşitli alışkanlıklar ve kavramlar etrafında gelişen ürün kategorileri ortaya çıkmaktadır. Bilgi Çağı'ndaki eğilimlerden biri de gündelik hayatta yaygın hale gelen bilgisayar cihazlarıyla kişinin hayatına dair nicel ve nitel bilgileri kayıt altına alması ve saklamasıdır. Bu ürünler, kullanıcıların kendilerine dair daha önceden mevcut olmayan bilgilere erişimini sağlayarak kullanıcıların kendi kendini gözlemleme ve otobiyografik hafıza yetilerinin sınırlarını zorlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında benzer teknolojilerin kullanıcıların benlik algılarını değiştirerek insanlığı şekillendirdiği söylenebilir. Büyüyen taleple birlikte bu ürün kategorisindeki çeşitlilik de artış göstermektedir. Buna rağmen bu ürünlerin insan hayatı açısından anlamı nadiren tartışılmaktadır. Oluşturulan kişisel kayıtların kullanıcılar için zenginleşen bir benlik bilgisine dönüşüp dönüşmediği cevaplanması gereken bir soru olarak değerini korumaktadır. Bu tezin amacı, günlük hayatı kayıt altına almak amacıyla kullanılan dijital ürün ve servisler ile benlik kavramı arasında bir bağ kurmaktır. Bu amaçla, bu cihazların tasarımla ve insan hayatıyla ilişkisi sosyo-teknik bir çerçevede incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The Digital Era introduces emerging product categories that have evolved around certain habits and concepts. One tendency in the Information Age is recording and storing quantitative and qualitative data based on an individual's life by using ubiquitous computing devices. Such products, bringing self-observation and autobiographical memory capabilities to an extreme level, have the potential to morph human beings by augmenting and altering their self-understanding through presenting previously non-existent information regarding their lives. The diversity found in this product range is increasing parallel to the growing demand. However, the meaning of these products for human life is rarely discussed. It remains a question whether these personal logs lead to an enriched self-knowledge for their users or not. This thesis aims to investigate the design principles and the influences of self-tracking products and services on daily life within a socio-technical framework in order to establish a connection between self-tracking by ubiquitous computing devices and the notion of self-concept.