Economic interdependence and civil conflict onset: An analysis on Tanzania and the Democratic Republic of Congo
Ekonomik bağlılık ve iç savaş başlangıcı: Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti üzerine bir analiz
- Tez No: 432356
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ekonomik bağımlılık, sömürgeleştirme, tek türlü tarım, arazi kullanım hakkı, Tanzanya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, economic interdependency, colonization, monoculturization, land tenure, Tanzania, the Democratic Republic of Congo
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı sömürgeciliğin hangi özel koşullarda iç savaşa neden olduğunu açıklamaktır. Bu özel koşullar, sömürgeciliğin grupların ekonomik ilişkilerini nasıl etkilediğine odaklanmaktadır. İlk olarak, çalışma karar teorik model inceleyerek ekonomik anlamda grupların birbirine bağlı olmasının çatışmaları azaltma olasılığını incelemektedir. Buna bağlı olarak, statik ve dinamik kurgusal oyunlar yaratılmış ve sonucunda ise grupların gelir kaynaklarında benzerlik var ise grupların savaşa girmesinde yüksek oranda menfaat olduğu görülmüştür. Bu nedenle, sömürgecilikte grupların tek türlü tarıma yönlendirilmesi durumunda gruplar arasında savaşın çıkma riski daha fazladır. Modelin açıklanması için, çalışma iki olay üzerine odaklanmaktadır: Tanganyika'da yer alan Arusha ve Meru grupları ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yer alan Hema ve Lendu grupları. Arusha ve Meru grupları olayı sömürgeciliğin üretim planlaması yaparak bu iki grup arasında farklılaşmaya gitmesi ve bunun neticesinde de bu iki grup arasında gerilimin azaldığını gösterir. Diğer yandan, Hema ve Lendu kabileleri tek türlü tarım etkisi ile iç savaşın başladığını ortaya koyar.
Özet (Çeviri)
This study aims to explicate a set of specific conditions under which colonization may lead to civil war. The specific set of conditions focus on how colonization affects the economic relations of groups within colonized states in both directions. First of all, the study examines the decision theoretic model for explaining how economic interdependency will decrease the probability of conflict. In doing so, static and dynamic formed games are introduced and the models conclude that the utility of engaging in war when groups which have symmetric endowments are higher. Therefore, when colonization monoculturizes the production of groups, the onset of war has more risk to the groups. In order to illustrate the model, the study focuses on two cases: the Arusha and Meru in Tanganyika and the Hema and Lendu in the Democratic Republic of Congo. The case of Arusha-Meru people indicates that colonization actually lead the production scheme to diversify and hence, decreases the tension between them. On the other hand, the Hema and Lendu tribes illustrate the impact of monoculturization on the onset of civil conflict.