The effects of product and process innovations on employment growth: Evidence from Turkey
Ürün ve süreç yeniliğinin istihdam üzerindeki etkisi:Türkiye'den kanıt
  1. Tez No: 432354
  2. Yazar: OSMAN SERDAR AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ESRA DURCEYLAN KAYGUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: istihdam büyümesi, ürün inovasyonu, süreç inovasyonu, employment growth, product innovation, process innovation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Bu çalışma istihdam büyümesi ile yenilik faaliyetleri arasındaki ilişkiyi firma düzeyinde ampirik kanıtlarla göstermeyi amaçlamaktadır. Ürün ve süreç yeniliklerinin istihdam büyümesine olan etkilerini ayrı ayrı, hem Türkiye sanayi sektörü hem de Türkiye hizmet sektörü için inceledim. Veri bulunurluluğuna bağlı olarak, çalışmam üç ardışık dönemi kapsamaktadır: 2006-2008, 2008-2010, 2010-2012. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından toplanılan Yenilik Araştırması anket verilerini kullandım. Harrison et. al 2014) makalesinde geliştirilmiş olan yapısal modeli kullandım. Bulduğum sonuçlara göre ürün yeniliği istihdam büyümesini artırırken, süreç yeniliği sanayi sektöründe iş yıkımına sebep olmamaktadır. 2008-2010 ve 2010-2012 dönemlerinde ise, süreç yeniliği hizmet sektöründe küçük fakat istatistiksel olarak önemli iş yıkımına sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to provide an empirical evidence on the relationship between innovation and employment growth at the firm level. I separately analyze the effects of the process and product innovations for Turkish manufacturing and service sector. Depending on data availability, I cover three consecutive periods: 2006-2008, 2008-2010 and 2010- 2012. I use the structural framework developed by Harrison et al. (2014). The Community Innovation Survey (CIS) which is collected by Turkish Statistical Office (Turkstat) provides me the data needed to disentangle the effects of product and process innovations on employment growth. I find that product innovations increase employment growth, whereas process innovations do not account for job destruction in the manufacturing sector, but are responsible for significant but small displacement effect during the period 2008-2010 and 2010-2012 in the service sector.