Organic food and mothers: Techniques of neoliberal governmentality and negotiation of multiple discourses of motherhood, risks, and organic food
Organik gıda ve anneler: Neoliberal yönetimsellik teknikleri ve annelik, riskler ve organik gıdaya dair söylemlerin müzakeresi
  1. Tez No: 432358
  2. Yazar: İREM SOYSAL AL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PARLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Sosyoloji, Nutrition and Dietetics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Organic food, motherhood, neoliberal governmentality, anxiety, distinction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tez yedi yaş öncesi çocuğu olan annelerle yapılan on altı derinlemesine görüşme ve bir anne bloğunda yer alan yorum ve paylaşımların söylem analizini içeren bir saha çalışmasına dayanmaktadır. Şu soruları araştırmaktadır: annelerin çocuklarını organik besleme pratikleri ve motivasyonları birbirinden farklılaşmakta mıdır, neden ve nasıl?; bu pratikler öncelikli olarak annelerin görevi olarak mı görülmektedir, sebepleri nelerdir?; çocuğunu organik beslemek ayırt edici bir pratik midir?; şehirde farklı şekillerdeki organik gıda deneyimleri anneler arasındaki sembolik sınırlara katkıda bulunmakta mıdır? Araştırma bulguları annelerin çocuklarını organik besleme motivasyonlarının ve kaygılarının temelini dolaşımda olan çoğul söylemlerin oluşturduğuna işaret etmektedir. Çalışma, annelerin bu söylemleri yalnızca ve basit bir şekilde yeniden üretmediğini, onları birer fail olarak kendi pratiklerinde müzakere ettiğini, dönüştürdüğünü ve yeniden şekillendirdiğini ve bunda sahip oldukları ekonomik ve kültürel sermaye ile sosyal konumlanmalarının oynadığı rolü ortaya koymaktadır. Bunların perspektiflerin ve deneyimlerin çeşitlenmesi üzerindeki etkisini incelemekte ve bu pratiklerin yalnızca cinsiyet bazlı olmadığını, aynı zamanda sınıf temelli ve ayırt edici olduğunu göstermektedir. Araştırma ayrıca bu pratiklerin pekiştirdiği sembolik sınırları ele almakta ve bunu yaparken organik besleme deneyimlerinin altını çizdiği sosyoekonomik ve ahlaki sınırlara dikkat çekmektedir. Son olarak, bu vaka örneği aracılığıyla, çocukların gıda güvenliğini yönetmenin anneler özeline indirgenen bir sorumluluk biçiminde neoliberal yönetimselliğin bir tekniği haline geldiğini göstermektedir. Bilinçli ve özenli anne ideallerinin organik gıda ve risk söylemleriyle nasıl kesiştiğini ve bunu annelerin nasıl yoğun bir annelik performansı deneyimlediğini, yaşadıkları manevi/duygusal yükü irdelemektedir. Anahtar Kelimeler : Organik gıda, annelik, neoliberal yönetimsellik, endişe, seçkinlik
Özet (Çeviri)
This thesis is based on a fieldwork consisting of sixteen in-depth interviews with mothers having children younger than seven years old and a discourse analysis of comments and posts on a mother blog. It analyzes following questions: Do the motivations and practices of mothers for feeding their children organic differ from each other?, why and how?; is it considered primarily as the duty of mothers and why?; is organic nurturing of a child a distinctive practice?; do varied forms of organic food experiences in the urban space contribute to the symbolic boundaries within these mothers? Research findings indicate that there are multiple discourses which circulate and constitute the basis of concerns and motivations of mothers for feeding their children organic. The study also reveals that mothers contribute to these discourses not only and simply by reproducing them but also negotiating, transforming and reshaping them as active agents through their own practices in which their own economic and cultural capital, and their social positioning play an important role. It explores their impact on the diversification of perspectives and experiences of organic feeding, and thus points out that these practices are not only gendered but also classed and distinctive. Also, the research elaborates the symbolic boundaries that these practices strengthen, not only by drawing attention to the socio-economic boundaries but also the moral boundaries that organic feeding experiences highlight. Finally, through this case, it demonstrates how managing food security for children becomes a technique of neoliberal governmentality for mothers as a privatized responsibility. It examines how the ideals of selfconscious and sensitive mothers intersect with the organic food and risk discourses, and how intense mothering performances and the affective burden of these ideals are experienced by women.