An alternative approach to market definition in the antitrust analysis of hospital mergers
Hastane birleşmelerinde piyasa tanımı analizine alternatif bir yaklaşım
  1. Tez No: 432359
  2. Yazar: FATİH ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN İNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Economics, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: hastane, birleşme, antitröst, piyasa tanımı, hospital, merger, antitrust, market definition
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Bu tezde önce, hastane piyasalarındaki antitröst soruşturmalarında genel olarak kullanılan yöntemleri incelenmektedir. Daha sonra, bu yöntemlerin mahkemelerin iknasındaki etkinsizliğine dikkat çekerek, piyasa tanımına alternatif bir yaklaşım olarak“rekabet baskısı”oranı sunulmaktadır. Google Haritalar ulaşım süresi verilerine dayanılarak, piyasa dinamiklerine ilişkin basit ve tutarlı bir içgörü sağlanmaktadır. Tezde, bu oranın piyasa fiyatları üzerindeki etkisi California Sağlık Planlama ve Geliştirme Ofisi verileri ile EKK tahmini yöntemi kullanılarak test edilmektedir. Bulgular ile, genel akut hizmet hastanelerinin coğrafi kümelenmesi ile hastane ücretleri arasındaki korelasyonun varlığına ilişkin kuvvetli bir kanıt ortaya konulmaktadır. İnceleme sonuçları, rekabet baskısı oranındaki bir birimlik artışın, yenidoğan hizmetlerine ilişkin olarak yılda, sırasıyla 2010 ve 2012 seneleri için, 9.448.000 ve 7.582.000 ABD Doları tasarruf sağlayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I first investigate the widespread methods used in antitrust investigations in the hospital markets. Then, pointing out their ineffectiveness in convincing the courts, I offer a metric called“competitive pressure rate”which is based on Google Maps travel time data as an alternative approach to market definition. I test the effects of the new metric on market prices by an OLS estimation applied to the data from California Office of Health Planning and Development. I provide strong evidence for the existence of correlation between geographic clustering of general acute care hospitals and hospital charges. In particular, I show that a one-unit increase in the competitive pressure rate for normal newborn services would have resulted in a price decrease of 0.71% in 2010 and 0.52% in 2012. This corresponds to annual savings of $9,448,000 in 2010 and $7,582,000 in 2012.