Regional powers' contradictory leaderships: Turkey and Saudi Arabia in the Arab Spring
Bölgesel güçlerin aykırı liderlikleri: Arap Baharı'nda Türkiye ve Suudi Arabistan
  1. Tez No: 432366
  2. Yazar: EMRE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Güçler, Aykırı Liderlikler, Arap Baharı, Türkiye, Suudi Arabistan, Regional Powers, Contradictory Leaderships, Arab Spring, Turkey, and Saudi Arabia
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bölgesel güçler, rolleri ve gelecekteki yeni dünya düzenindeki yerleri akademide yoğun sekilde tartışılmaktadır. Fakat, belirli bölgeler üzerine bölgesel güçlerin projeksiyonları hakkındaki teorik ve ampirik çalışmalar nadirdir. Bölgesel güçler gittikçe otonomlaşan bölgelerinde artarak önem kazanmaktadır. Bu onlara, bölgesel projeksiyonlarını öne çıkarmak için bir ortam sunmaktadır. Ancak, bu bölgelerde dış politika değerlendirmeleri çeşitli nedenlerden dolayı bölgesel projeksiyonlarında birbirleriyle zıt olan birden fazla bölgesel güç olabilir. Bu tezde, Arap Baharı süresince Türkiye ve Suudi Arabistan göz önüne alınarak iki farklı dış politika anlayışına sahip olan iki bölgesel gücün bölgeye yayılan hayati derecede önemli gelişmelere nasıl yaklaştıkları sorgulanmaktadır. Ayrıca, bu ülkelerin Arap Baharı boyunca liderlikleri varsayılarak, bahsedilen süre içerisindeki niyetleri ve uygulamaları karşılaştırılarak, bölgesel güçler bağlamında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Regional powers, their roles, and places in the future configuration of the new world order have been burning debates in academia. Yet, studies on regional powers' projections in certain regions are quite rare both empirically and theoretically. Needless to say, regional powers have been gaining increasing importance in their respective regions that are gradually becoming autonomous. This creates an environment for them to assert their regional projections. Yet, in this responding region, there might be more than one regional power whose regional projections would possibly contradict each other due to their foreign policy considerations. In this thesis, I demonstrate how two different foreign policy oriented regional powers approach crucially important unfolding regional developments, by examining Saudi Arabia and Turkey during the Arab Spring. By accepting their leadership roles at that period, their intentions and implementations are compared and analyzed in the context of regional powers.