Issue ownership in Turkish politics
Türk siyasetinde konu sahiplenilmesi
  1. Tez No: 432369
  2. Yazar: AHMET ARKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: issue ownership, party politics, voting behavior, issue salience, campaign manifestos
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Türk siyasi literatüründe sosyo-ekonomik bölünmeler ve bunların oy verme davranışı üzerine etkisini ölçen muhtelif çalışmalar vardır. Fakat, bu bölünmelerin parti politikalarına ve iletişim stratejilerine etkisini ölçen çalışma sayısı yok denecek kadar azdır. Konu sahiplenilmesi teorisi Batı‟da son yirmi yıldır sıkça çalışılan konuların başında gelmektedir. Bu teoriye göre siyasal partilere atfedilen köklü bazı karakteristik özellikler sadece bu partilerin seçmenler tarafından nasıl görüldüğünü değil, aynı zamanda partilerin bunların farkında olarak kurdukları iletişim stratejilerini de belirler. Bu tez konu sahiplenilmesi teorisinin Türk politikasındaki uygulanabilirliğine dair giriş niteliğinde bir çalışmadır. Tezin bulguları bu teorinin Türk siyasetinde de etkili olduğunu göstermektedir. Partilerin farklı konularda aldıkları pozisyonların zaman içinde daha belirgin hale geldiği saptanmıştır. Uzun vadeli konu sahiplenilmesi partilerin kendilerini ideolojik olarak konumlandırmalarına ve seçmene bu konumdan hitap etmelerine olanak sağlarken; belirgin konularda ortaya çıkan kısa vadeli konu sahiplenilmeleri seçmenlerin kararlarında etkili olmakta ve partilere de kısa vadede ekstra söylem manevra alanları kazandırmaktadır. Konu sahiplenilmesine dair ileride yapılacak kapsamlı araştırmalar Türkiye‟de parti politikaları ve seçmen davranışına dair bilgi birikimimizi daha da arttıracaktır. Anahtar Sözcükler : konu sahiplenilmesi, parti politikaları, oy verme davranışı, konu belirginliği, seçim bildirgeleri
Özet (Çeviri)
Literature on Turkish politics includes diverse studies of socio-economic cleavages and its effects on voting behavior. However, researchers rarely study the impact of those cleavages on political parties‟ policies and communication. The issue ownership theory is a trending field of study in the West for the last two decades. This theory argues that deep-rooted attributions to parties not only affect the parties‟ perception by voters, but it also affects how parties prepare their policies and communicate themselves. This paper serves as an introduction of issue ownership theory to Turkish politics and my findings suggest that issue ownership patterns are prevalent in Turkish politics. Issue stances of party families on different sides of cleavages have become more stable over time. Long-term issue ownerships help parties to position themselves on different issues, and present themselves to the public during election campaigns. Issue salience that is related to performance issues, seems to be effective in determining the voters‟ party preferences, as well as a part of parties‟ discourses. Further research on all aspects of issue ownership theory in Turkey would enable us to understand voting behavior and party politics better.