An analysis of entrepreneurship in Turkey:Conflicts between entrepreneurs and enterprisers
Türkiye'de girişimcilik üzerine bir analiz: Girişimciler ve yatırımcılar arasındaki uyuşmazlıklar
  1. Tez No: 432376
  2. Yazar: MİRAY KAYMAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: girişimci, yatırımcı, uyuşmazlık, uyuşmazlık analizi, Türkiye'de girişimcilik, entrepreneur, enterpriser, conflict, conflict analysis, entrepreneurship in Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Türkiye'de girişimcilik anlayışı ekonomik ve sosyal gelişmelerde yer alan, sektörlerin gelişmesinde önemli rol oynayan, devlet politikalarına etki eden ve karar verici mekanizmalar ortaya çıkaran bir kavram haline geldi. Girişimcilerin aktiviteleri, kurulan işler ve hayata geçirilmek istenen projeler ile ekonomik kalkınma desteklenirken; girişimci bireylere risk almayı, kendi işini kurmayı teşvik eden ve fikrine/buluşuna/ürününe sahip çıkmayı öğreten bir süreç başlatıldı. Bu çalışma Türkiye'nin girişimcilik ekosisteminde var olan aktörlerin birbirleri ile yaşadıkları uyuşmazlıkları incelemek üzere hazırlandı. Farklı çıkarlar ve amaçlar sebebiyle ortaya çıkan uyuşmazlıkları analiz ederek girişimcilik üzerine yapılan çalışmalara akademik seviyede katkıda bulunulurken, aynı zamanda uyuşmazlık analizi ve çözümü disiplininin önemi de belirtilmektedir. Burada amaç Türkiye'de girişimci ve yatırımcılar (melek yatırımcılar, girişim sermayesi ve özel sermaye yatırımı sahipleri, kamu ve kamu dışı kurumlar) arasındaki uyuşmazlıkları analiz edip ve kurulan ilişkilerdeki değişen dinamikleri incelerken Türkiye'deki ekosistemin gelişmesini etkileyen uyuşmazlıkların ana nedenlerini belirtmektir. Güncel bilgiler sunulurken girişimciler ve yatırımcılar arasındaki uyuşmazlıklar ile girişimcilikte yaşanılan sorunlara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The understanding of entrepreneurship in Turkey has transformed into a concept, which plays significant role in the development of business sectors, generates an impact over economic and social structures, influences the policy making process of governmental institutions and revealing decision making mechanisms in public and private sector. A continuum has been initialized, which educates entrepreneurs in terms of risk taking, establishing their own businesses and claiming their ideas, discoveries or products, while at the same time, acknowledging activities of entrepreneurs, established ventures and projects that are desired to be implemented is supported with economic development. This study analyzes the conflicts between actors in the entrepreneurship ecosystem of Turkey. Besides analyzing conflicts, and providing a literature review in the area, the importance of Conflict Analysis and Resolution is established as conflicts are experienced between parties who have incompatible interests and goals at the end. This paper aims to reveal the dynamics between entrepreneurs and enterprisers (angel investors, venture capital investors, owners of private equity firms and public and private sector actors), while highlighting main reasons of conflicts that influence the development of ecosystem in Turkey. The goal of the paper is to contribute entrepreneurship studies in academic level through conflicts between entrepreneurs and enterprisers as stating current developments and categorizing ongoing problems in the entrepreneurship in Turkey.