Negotiating queer public visibility: experiences ofLGBTI residents in kurtuluş, istanbul
Kuir görünürlüğü müzakere etmek: İstanbul Kurtuluş'taki LGBTI sakinlerin deneyimleri
  1. Tez No: 432383
  2. Yazar: NAZLI CABADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ALTINAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: mahalle, Kurtuluş, kuir, sosyal mekan, seks işçiliği, görünürlük, neighborhood, Kurtuluş, queer, social space, sex work, visibility
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez Kurtuluş'un LGBTI sakinlerinin mekansal pratiklerine ve karşılaşmalarına odaklanmaktadır. Çalışma, yarı-yapılandırılmış, derinlemesine mülakat, kişisel deneyim ve katılımcı gözlem tekniğine dayanarak, LGBTI sakinlerin bölgedeki mekanlaştırılmış cinsellik, cinsiyet ve ahlak sınırlarıyla nasıl müzakere ettiğini incelemektedir. LGBTI sakinler mahalleli kimliğini ve“kuiroluş”u mahallenin bir bileşeni olarak, birbirleriyle ve diğer mahalle sakinleriyle nasıl müzakere ediyorlar? Kurtuluş'ta kamusal ve özel alanın sınırları ne? Bu sınırların inşasında cinsellik nasıl bir rol oynuyor? Mahallede nasıl kuir görünürlükler pazarlık ediliyor? Bu sorulardan yola çıkarak, bu tez, Kurtuluş'un çeşitli mekansal kodlar ve bir arada yaşam pratiklerini içerdiğini, geleneksel ve modern ikiliğinin ötesinde çetrefilli bir alan olduğunu, ve bu aradalığın, Kurtuluş'ta yaşayan LGBTI sakinlerin bir topluluk inşa ettikleri, kuir sosyal mekanlar ürettikleri ve trans seks işçileri örneğinde kendilerini“trans-normatif”görünümlerin ötesinde çeşitli şekillerde yeniden kurdukları bir zemin haline geldiğini iddia ediyor. Bu tez, hem Türkiye'de gelişmekte olan cinsellik literatürüne hem de alan, mekan, direniş mevkileri, sınır ihlali ve kamusal/özel alan gibi terimleri yeniden düşünerek kültürel coğrafya literatürüne katkı sunmayı ve bunların ötesinde, bu iki alanın sınırlarını genişleten inter-disipliner bir çalışma üretmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the everyday spatial practices and encounters of the LGBTI residents living in Kurtuluş, İstanbul. Based on semi-structured, in-depth interviews with the residents of Kurtuluş and participant observation, the research explores how LGBTI residents negotiate the spatialized boundaries of sexuality, gender and the morality in the district. How do LGBTI residents negotiate mahalleli identity and the presence of queerness as a component of the neighborhood among each other and with the other residents? What are the limits of public and the private in Kurtuluş? What is the role of sexuality in the construction of these limits? What kinds of queer visibility are negotiated in the neighborhood? Departing from these questions, this thesis argues that Kurtuluş is a challenging area beyond being merely modern or traditional, since it contains the complicated mix of diverse spatial codes and practices of living together, and this very in-between terrain of Kurtuluş becomes a site for LGBTI residents to build a sense of community, to produce queer social spaces, and to reconstruct themselves variously, beyond“trans-normative”codes of visibility in the case of trans sex workers living in the district. The thesis aims to contribute to the growing literature on sexuality in Turkey as well as to the literature of cultural geography in Turkey with a critical reconsideration of the geographical concepts such as space, place, sites of resistance, the transgression of boundaries, and the concepts of public and private, and further to that, to come up with an interdisciplinary research which extends the limits of these two fields.