The role of foreign direct investment in post-conflict peacebuilding
Uyuşmazlık sonrası barış inşasında doğrudan yabancı yatırımın rolü
  1. Tez No: 432397
  2. Yazar: EVGENIIA SHAHIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Post-Conflict, Peacebuilding, Foreign Direct Investment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ġç savaĢlar ve siyasi Ģiddet anlaĢma veya ateĢkes ile sonlandırılabilir, halbuki sürdürülebilir barıĢ, savaĢtan barıĢa geçiĢ süresince çok daha fazla adım gerektirebilir. Böyle geçiĢin baĢarısı büyük ölçüde uyuĢmazlık sonrası ülkedeki ekonomik düzelmenin baĢarısına bağlıdır. Böyle bir düzenlemeyi kolaylaĢtırabilen önemli faktörlerden biri de doğrudan yabancı yatırımdır; fakat bu tür yatırımların uyuĢmazlık sonrası barıĢa olan etkisi net değildir. Bu tez, doğrudan yabancı yatırımın uyuĢmazlık sonrası barıĢ inĢaasına olan etkisini anlamak için devlet, isyancı ve yatırımcı arasındaki stratejik etkileĢimin rasyonel seçim modelini sunmaktadır. Bu modelin önermeleri Nijer, Nijerya ve Türkiye vakalarından çıkarılan gerçek hayat örnekleri ile örneklendirilmiĢtir. Son olarak, bu makale, yerel halk tarafından devletin gerçekleĢtiği yeniden bölüĢümden daha önemli olarak görülen pozitif ekonomik dıĢsallıklara sahip olan doğrudan yabancı yatırımın barıĢ için en olumlu etkiyi sağladığını ileri sürmektedir. Oysa diğer olası denge durumları, devletin bölüĢüm faaliyetleri isyancıların meĢruiyetini tehdit ediyorsa uyuĢmazlığın kısa vadede yenilenmesine yol açabileceği gibi, kısa vadede ateĢkes sürdürülüyor olsa da gizli uyuĢmazlığın Ģiddetlenmesine neden olabilir. Bu bulgulara dayanarak iĢbu makale, hem yatırımcılar hem de karar alıcılar için ilginç ve faydalı olabilecek birkaç politika önerisini sunmaktadır. Anahtar Sözcükleri: UyuĢmazlık Sonrası, BarıĢ ĠnĢası, Doğrudan Yabancı Yatırım
Özet (Çeviri)
Civil wars and political violence can be ended by an agreement or ceasefire, sustainable peace, however, requires much more steps in the transition from war to peace. In a large extent the success of such transition depends on the success of economic recovery of a post-conflict country. Foreign direct investment is one of the main factors that can facilitate such recovery; however, the effects of such investment on the post-conflict peace are not clear. In order to understand the effects of the foreign direct investment on post-conflict peacebuilding, this thesis presents a rational choice model of strategic interactions between the state, the rebels and a foreign investor. The propositions of the model are illustrated with real life examples derived from Niger, Nigeria and Turkey. Finally, this paper argues that the most positive impact on peace is likely to be produced by FDI with high and positive economic externalities valued by the local population even higher than the redistribution policies of the state. Other possible equilibriums, however, lead either to recurrence of conflict in the short run, in case if revenue distribution activities of the government will threat the legitimacy of rebels, or to sustenance of the truce in the short run but exacerbation of the latent conflict. Based on these finding this paper provides several policy recommendations which according to this thesis can be potentially interesting and beneficial for both investors and policy makers.