Terörizmin Türkiye'de seçilmiş makroekonomik değişkenler üzerindeki etkileri
The effects of terrori̇sm on selected macroeconomi̇c vari̇ables i̇n Turkey
  1. Tez No: 432411
  2. Yazar: HÜSEYİN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN AYKAÇ ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, Yatırım, İstihdam, İşsizlik, Turizm, Terror, Terrorism, Investment, Employment, Unemployment, Tourism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Terörizm, ulusal ve uluslararası alanda sürekli gündemde olan ve sürekli değişen bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Terörizmin ortaya çıkışı etnik ve ideolojik gibi temellere dayanmasının yanında, günümüzde artık kimi devletlerin üzerinden vekâlet savaşları yürüttükleri bir araç haline dönüştükleri de görülmektedir. Uzun yıllardır terörizmin her çeşidiyle mücadele eden Türkiye, bu mücadelesinde on binlerce insanını kaybetmiş ve ekonomik olarak büyük zararlara uğramıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde ilk olarak terör ve terörizm kavramları ile ilgili bilgiler verilmekte ve terörizmin özellikleri, türleri, unsurları, amaçları, nedenleri ve finansman kaynakları incelenmektedir. Daha sonra ise Türkiye'yi hedef alan terör örgütleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, ilk olarak yatırım kavramı ve doğruda yabancı yatırımlar üzerinde durulmuş ve bu tür yatırımların önemi ülkeler ve yatırımcılar açısından değerlendirilmiştir. Daha sonra, doğrudan yabancı yatırımların Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki tarihsel gelişimi üzerinde durulmuş ve terörizmin doğrudan yabancı yatırımlara etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, istihdam ve işsizlik kavramları hakkında teorik bilgiler verilmiş, Türkiye'de istihdamın yapısı ve istihdamda uygulanan politikalar incelenmiştir. Daha sonra ise coğrafi bölgeler arasındaki gelişmişlik farkları, bölge ve illere göre işsizlik oranları, terör nedeniyle göç ve göç edilen yerlerdeki işsizlik oranları incelenerek terörizmin istihdam üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Dördüncü bölümde, turist ve turizm kavramları hakkında teorik bilgiler verilmiş, turizm çeşitleri, turizm sektörünün ekonomik etkileri incelenmiştir. Daha sonra ise turizm sektörünün Türkiye'de gelişimi ve ekonomi açısından önemi incelenmiş ve turizme yönelik terör eylemleri neticesinde turist sayıları ve turizm gelirlerindeki meydana gelen değişimler ışığında terörizmin turizm sektörüne etkileri irdelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise, terörizmin doğrudan yabancı yatırımlar ve turizm üzerindeki etkileri ekonometrik model yardımıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Terrorism is changeable and it always remains on the agenda. Occurrence of terrorism is based on the ground of etnic and ideological. Terrorism is used by the some countries for ageny warms. Turkey which struggle with gamut of terrorism for a long time lost Turkish people tens of thousand and damaged as economical. The first chapter includes information about terror and terrorism concepts, terrosim properties, species, factors, aims, reasons and sources of finance. Later, terrorist organizations which aim at Turkey were evaluated. Investment and foreing direct invesment was explained in the second chapter. Later historical change of foreing direct invesment was viewed in Ottomon and Republic periods and effect of terrosim. The third chapter includes theoretical information about employment and unemployment. Also, form of employment and politics of employment in Turkey was viewed in this chapter. After then, effects on the employment of terrorism were viewed with devolopment differences between geographic locations, as locations and countries unemployment rate, in the immigration countries rate of unemployment due to terror actions. In the forth chapter includes theoretical information about tourist and tourism. In addition, tourism varieties and economic effects of tourism sector was viewed in this chapter. After then, devoloping of tourism sector in Turkey and in terms of economic importance was viewed. Also, tourists numbers and tourism receipts can change because of terror actions. Effects in tourism sector of this change was semtinized. The final chapter of studying is effects of terrorism in the foreing direct investment and tourism. This is was viewed with helping of econometric model.