Elektronik ticaret (e-ticaret) yapan işletmelerin alan adlarının, bireylerin bu işletmeleri tercihleri üzerindeki etkisi ve bir uygulama
Explore the effect of domain names and an ımplement of companies which conduct electronic commerce (e-commerce) on preferences of people who get e-commerce service from these companies.
  1. Tez No: 432410
  2. Yazar: HALUK VURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHU TUĞBA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Alan Adı, E-ticaret Algı Ölçeği, Alan Adı Algı Ölçeği, Electronic Commerce, Domain Name, Firm Preference Perception Metric, Domain Name Perception Metric
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı, e-ticaret yapan işletmelerin alan adlarının, e-ticaret hizmeti alan bireylerin bu işletmeleri tercihleri üzerindeki etkisini incelemektir. Bu araştırma kapsamında veri toplama amacıyla İstanbul ilinde e-ticareti kullanan bireylere anket çalışması uygulanmıştır. Toplam 400 araştırma formu elektronik ortamda e-ticaret kullanıcılarına uygulanmış 353 tanesi tam olarak cevaplanmış ve formlar analize tabi tutulmuştur. İşletme tercihi algısını ölçmek amacıyla işletme tercihi algı ölçeği kullanılmıştır ve alan adı algısını ölçmek için ise alan adı algı ölçeği kullanılmıştır. İşletme tercihi algı ölçeği, güvenilirlik, algılanan fayda, satın alma süreci, arama motoru tasarımı, üstünlük imajı ve teslimat olmak üzere 6 boyuttan oluşturulmuştur. Alan adı algı ölçeği ise üst düzey alan adı, kısa alan adı, keyword alan adı, com alan adı ve IDN alan adı olmak üzere 5 boyuttan oluşturulmuştur. Elde edilen verilere frekans dağılımı, güvenilirlik analizi, faktör analizi, t testi analizi, anova analizi, korelasyon analizi, basit ve çoklu regresyon analizi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of domain names of companies which conduct e-commerce on preferences of people who get e-commerce services from these companies. Among 400 questionnaire forms, 353 have been fully filled on electronic platform and analysed. For the measurements, firm preference perception and domain name perception metrics were used. Firm preference perception metric consists of 6 dimensions namely reliability, perceived benefit, purchasing process, search engine design, supremacy image and delivery whereas domain name perception metric consists of 5 dimensions which are top level domain name, short domain name, keyword domain name, com domain name and IDN domain name. Frequency distribution, reliability analysis, factor analysis, t test analysis, anova analysis, correlation analysis and regression analyses were applied to the gathered data.