Tedarik zincirinde güvenin firma performansı üzerine etkisinde işbirlikçi avantajın mediatör rolü
  1. Tez No: 432413
  2. Yazar: HURİYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇEMBERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri işbirliği, işbirlikçi avantaj, tedarik zincirinde güven, firma performansı, Supply chain collaboration, collaborative advantage, supply chain trust, firm performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Hızla değişen müşteri talepleri ve artan rekabet karşısında, finansal ve finansal olma-yan kaynakların kısıtlı olması, firmaları, tedarik zinciri ortaklarıyla işbirliği yapmaya yönlendirmiştir. Tedarik zinciri işbirliği, işbirliğindeki ortaklara, işbirlikçi avantaj olarak ifade edilen ortaklaşa rekabet avantajı sağlamaktadır. Güven, her türlü sosyal ilişkinin öncülü olan psikolojik bir faktördür ve işbir-likçi ilişkiler için de olmazsa olmazdır. Bu çalışmada, tedarik zincirinde güvenin, fir-ma performansı üzerine etkisinde, işbirlikçi avantajın mediatör etkisi incelenmiştir. Araştırmada, işbirlikçi avantajın ve güvenin, firma performansını pozitif yönde etkilediği görülmüştür. İşbirlikçi avantajın, tedarik zincirinde güvenin firma perfor-mansı üzerinde etkisinde mediatör etkisi de istatistiksel olarak kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The scarcity of the financial and non-financial resources in a rapidly changing custom-er demands and increasing competition environment forced companies to collaborate with their supply chain partners. Supply chain collaboration results in collaborative advantage, the strategic benefits gained over competitors through supply chain part-nering. Trust is a psychological factor crucial for all social relations, and is also essential for supply chain collaboration. In this research, the mediator role of collaborative advantage has been investigated on the effect of supply chain trust on firm performance The research results show that collaborative advantage positively affects the firm performance. It is also proven that the mediator role of supply chain trust on the effect of collaborative advantage on firm performance is statistically significant.